Štvrtok 04. 07. 2024 07:25:55 | Meniny má Prokop

Budeme si už aj pre zemiaky uťahovať opasky? Hospodárov trápi nepriaznivé počasie, čo zasiahne cenu

Zemiaky boli doteraz dostatková surovina a dokonca sa počas minulých rokov dalo povedať, že Slovensko je na nich sebestačné. S tým je však podľa hospodárov koniec. To však nie je všetko a ich cena môže začať rásť. Podľa farmárov za to môže nevyhovujúce počasie.

Michal Szentivanyi|1. júl 2024|15:03:04

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com

Súvisiaci článok
Ľahšie jedlá sú v letných horúčavách vhodnejšie. Odborníci odporúčajú, aby ste z jedálnička vynechali tie mastné
Čítajte viac >

Farmári a ďalší hospodári svoje obavy vyjadrili aj v reportáži pre portál noviny.sk. Aj keď tohtoročné zemiaky sa do obchodov dostali skôr, ako tie vlaňajšie, nadšenie nie je na mieste.

Čerstvé hľuze totiž predčasne na pulty predajní vyhnalo aj teplé letné počasie, ktoré tohto roku prišlo oveľa skôr. Slovensko navyše už dávno nie je na túto potravinu sebestačné. Je teda logické očakávať, že sa vyššia cena zemiakov premietne aj v obchodoch.

3901.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Počasie a jeho nestálosť hospodárov zdržiava

Problémy sú vždy s počasím, s tým nenarobíme nič. Porasty sú nádejné, ale do zberu máme ešte dva mesiace," povedal pre Televíziu JOJ pán pestovateľ Komár, ktorému prekáža aj nestále počasie. „Ešte teraz sa sadia zemiaky, lebo keď máte zlé počasie a pôda nie je suchá, nemôžete to posadiť, to sa stáva aj nám. Jeden rok sa stalo, že sme ukončili výsadbu 5. júla." dodal pestovateľ.

Problém chce riešiť agrorezort

Na Slovensku je navyše nedostatok závlahových systémov, čo predstavuje problém. O probléme vie aj Ministerstvo pôdohospodárstva Slovenskej republiky, ktoré sa rozhodlo do riešenia problému zainvestovať. „Na jeseň budeme robiť návrh prvých výziev, ktoré budeme vypisovať pre poľnohospodárov. Budeme sa sústrediť na hydromiliorácie" povedal pre Televíziu JOJ minister poľnohospodárstva Richard Takáč. Pestovatelia dostanú vyššiu štátnu podporu, ktorá bude predstavovať 320 eur na hektár.

2148540406.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Kupujúci si priplatia, dodávajú neradostní farmári

Pestovatelia však aj tak upozorňujú na to, že lacnejšie zemiaky na pultoch predajní by spotrebitelia radšej čakať nemali. „Tá podpora nie je taká aby zemiaky zlacneli. Cena zemiakov sa nevytvára na Slovensku, ale v hlavných pestovateľských oblastiach v Európe," doplnil pre Televíziu JOJ pestovateľ Komár. Ceny sú ovplyvnené viacerými faktormi. My sa snažíme robiť tak, aby sme ich nemuseli dovážať napríklad z Egypta," povedal pre TV JOJ Jozef Šumichrast, predseda Zemiakarského a zeleninárskeho zväzu. „Posledné roky sa veľmi nedarí ani Európe. Nie sú prebytky, tým pádom sú ceny vyššie," vyvodil pre Televíziu JOJ logické závery Komár.


Súvisiaci článok
Študenti z Námestova sa predviedli zlatom na tanieri. S hospodárskou reportážou si zasúťažia so zahraničím
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť