Sobota 06. 07. 2024 22:27:05 | Meniny má Patrik, Patrícia

Koniec detskej pohotovosti v Námestove nemusí byť definitívny. Zakročiť chce vládny kabinet

Detská pohotovosť v Námestove by mohla začať opäť fungovať. I keď je od utorka 2. júla zrušená, vláda na stredajšom výjazdovom rokovaní na Orave vyčlenila 200 000 eur na jej zachovanie. Suma vykryje prevádzkové náklady na zhruba rok a pol.

TASR|3. júl 2024|18:30:00

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/TASR/Michal Svítok a Martin Baumann

Súvisiaci článok
Žilinská nemocnica otvorila novú ambulanciu: Po viac ako 20 rokoch tak opäť slúži pacientom
Čítajte viac >

Vicepremiér Robert Kaliňák (Smer-SD) poznamenal, že tým dávajú Žilinskému samosprávnemu kraju čas, aby situáciu v Námestove vyriešil. Predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová reagovala, že pohotovosť zrušilo ministerstvo zdravotníctva, nie kraj.

Podľa vicepremiéra musela vláda v tomto prípade zasiahnuť, pretože v oravskom regióne je najvyššia pôrodnosť. „Absencia detskej pohotovosti by bola zásadná. Niečo podobné sa stalo aj na Nitrianskom samosprávnom kraji a jeho predseda bol schopný sa s tým vysporiadať. Získali sme nejaký čas na fungovanie tejto pohotovosti, ale je to predovšetkým úloha Žilinského samosprávneho kraja, aby si to zvládli do budúcna vyriešiť," skonštatoval Kaliňák.

Dodal, že takáto pomoc od vlády je síce nesystémová, no majú záujem na tom, aby aj deti v Námestove mali dostatočnú zdravotnú starostlivosť. Jurinová v reakcii uviedla, že zrušenie námestovskej pohotovosti spôsobil rezort zdravotníctva. „Nám nezostalo nič iné, iba akceptovať rozhodnutie troch ministrov, ktorí navrhovali toto zrušenie. A zdá sa mi nefér porovnávať Nitriansky kraj, ktorý nemá v správe ani jednu nemocnicu, so Žilinským krajom. My máme v správe štyri nemocnice a jednu polikliniku, ktoré dokážu aj dobre hospodáriť," povedala. Kraj preto nepokladá za správne a spravodlivé financovať kompetencie ministerstva zo zdrojov Žilinského samosprávneho kraja.

Podľa Jurinovej je jediným legislatívne možným riešením, ako znovu sfunkčniť pohotovosť v Námestove, zriadenie tzv. doplnkového bodu ambulantnej pohotovostnej služby. Doplnkový bod v Námestove môže zriadiť pevný bod ambulantnej pohotovostnej služby nemocnice v Trstenej. Podľa krajskej predsedníčky tak teraz záleží na lekároch, či budú chcieť slúžiť aj v doplnkovom bode.


Súvisiaci článok
Ambulantná starostlivosť sa s príchodom letných prázdnin mení. Žilinský kraj zverejnil nový zoznam
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť