Sobota 06. 07. 2024 21:42:09 | Meniny má Patrik, Patrícia

Rodová nerovnosť pri platoch na Slovensku. Priemerná mzda je u žien značné nižšia ako u mužov

Pri odmeňovaní na trhu práce zarábajú ženy na Slovensku v priemere o 16,6 % menej ako muži. Menej často pracujú na vyšších manažérskych pozíciách a v sektoroch s vyššími mzdami, ako sú napríklad IT či technické smery.

TASR|3. júl 2024|17:00:00

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com

Súvisiaci článok
Dlho očakávané hlasovanie má jasný verdikt. Žilinskí poslanci zvolili do funkcie novú hlavnú kontrolórku
Čítajte viac >

V aktuálnej publikácii Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz INESS na to poukázal analytik Róbert Chovanculiak. „Jedným z najdôležitejších rozdielov medzi mužmi a ženami na trhu práce, ktorý vysvetľuje značnú časť rozdielov v platoch, je zamestnávanie v rôznych sektoroch. Muži zvyknú pracovať častejšie v technických a prírodných sektoroch ako strojárstvo, priemysel a IT, ženy v sektoroch, ktoré zahŕňajú styk s ľuďmi ako sociálne služby, školstvo a zdravotníctvo," priblížil Chovanculiak.

Muži sa podľa neho viac zaujímajú o povolania, ktoré sú spojené s vecami a ženy majú väčšiu motiváciu pracovať s ľuďmi. Ďalším faktorom je to, že ženy pracujú menej často na vyšších pozíciách ako muži. V rámci Európskej únie zastávajú približne 35 percent manažérskych postov. Za nižšími mzdami u žien môže byť podľa analytika aj materstvo spojené s prerušením práce a nedosahovaním kariérneho rastu.

top-view-counting-money_1600x1067.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Pri snahe o odstraňovanie rodových rozdielov Chovanculiak navrhuje, aby sa skrátila rodičovská dovolenka, ktorá je na Slovensku oproti iným krajinám Európskej únie nadpriemerne dlhá. Skrátiť by sa mala z troch na dva roky. Riešením by bola aj flexibilná rodičovská dovolenka, ktorá umožní zrýchlené čerpanie príspevkov, predpokladá analytik.

Ďalším opatrením, ktoré môže viesť k zníženiu rodového rozdielu, môže byť podľa neho deregulácia a zmena financovania škôlok či jaslí. Zdôraznil, že ľahšie dostupné a lacnejšie predškolské vzdelávanie môže mať pozitívny vplyv na mzdy, pracovné postavenie a kariéru žien. Umožní im tak rýchlejší návrat do práce a zlepší sa aj ich kariérny postup získavaním pracovných skúseností.


Súvisiaci článok
Žilina si zvolí nového hlavného kontrolóra: Mesačne bude zarábať viac ako 3-tisíc eur
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť