Utorok 14. 05. 2024 04:10:53 | Meniny má Bonifác

28. apríl: Deň, kedy sa zameriavame na dôležitosť bezpečného pracovného prostredia

Už od roku 2003 sa každoročne z iniciatívy Medzinárodnej organizácie práce oslavuje 28. apríla ako Svetový deň bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci. Tento deň má za úlohu upriamiť pozornosť nielen odborníkov, ale aj širokej verejnosti na dôležitosť prevencie v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia na pracovisku. Prevencia je kľúčová pre zníženie počtu pracovných úrazov a ochorení. Významnú rolu v tomto procese hrá aj vytvorenie bezpečného a zdravého pracovného prostredia.

Juliana Krčulová|28. apríl 2024|19:15:03

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Tip na výlet: Lesopark Chrasť v Žiline
Čítajte viac >

Svetový deň bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, ktorý sa každoročne oslavuje 28. apríla, zdôrazňuje význam prevencie pracovných úrazov a chorôb. Tento deň pripomína, že bezpečnosť a zdravie na pracovisku sú základnými právami všetkých pracujúcich, čo je obzvlášť dôležité, keďže pracuje takmer 60 % svetovej populácie.

Komplexný prístup k zdraviu na pracovisku

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie zdravie na pracovisku zahŕňa nielen fyzickú, ale aj duševnú a sociálnu pohodu zamestnancov a znižuje riziká spojené s pracovným prostredím. Tieto nebezpečenstvá môžu mať za následok dlhodobé zdravotné problémy, choroby z povolania alebo úrazy, ktoré si v roku 2016 vyžiadali až 1,88 milióna životov.

17544993.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Zdravie a bezpečnosť na pracovisku sa netýkajú len fyzických aspektov. Pandémia COVID-19 poukázala na potrebu venovať pozornosť aj duševnému zdraviu zamestnancov. Bezpečné pracovné prostredie je základom pre duševnú pohodu, ktorá umožňuje produktívnu prácu. Problémy ako depresia a úzkosť majú významný dopad na pracovnú efektivitu a výkonnosť.

Je zrejmé, že vytváranie zdravých a pozitívnych pracovných prostredí je nevyhnutné. Prínosy takýchto iniciatív sú prospešné nielen pre firmy, organizácie a spoločnosti ako celok, ale aj pre samotných jednotlivcov.


Súvisiaci článok
Kia Slovakia investuje do bezpečnosti pri práci: Obhajuje titul Bezpečný podnik s rekordne nízkymi úrazmi (VIDEO+FOTO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť