Nedeľa 08. 09. 2024 02:26:33 | Meniny má Miriama

Bezpečnejšie ulice a čistejšie prostredie: Oškerda dala stopku tranzitnej doprave (VIDEO)

Obyvatelia Oškerdy sa môžu tešiť na novú zmenu, ktorá prispeje k nerušenému a bezpečnejšiemu prostrediu. Po dlhých diskusiách a plánovaní bola konečne osadená dopravná značka, ktorá zakazuje tranzitnú dopravu cez túto pokojnú časť Kysuckého Nového Mesta.

Juliana Krčulová|13. máj 2024|12:30:04

Zdroj: zilina.sp21.sk

Súvisiaci článok
Plány na luxusné bývanie ohrozujú kultúrne dedičstvo Liptovského Mikuláša
Čítajte viac >

Oškerda víta nové dopravné riešenie

Osadenie dodatkovej dopravnej značky „Zákaz tranzitu” je významným krokom k ochrane miestnych obyvateľov pred hlukom a znečistením, ktoré so sebou prináša ťažká doprava. Trvalé dopravné značenie nedovoľuje prejazd (tranzit) motorovým vozidlám, ktoré nemajú cieľ cesty v danej lokalite. Tento krok je tiež dôkazom toho, že hlas občanov bol vypočutý a ich požiadavky na zlepšenie kvality života boli zohľadnené.

„Tento problém v mestskej časti Oškerda je dlhodobý a všetko to má za následok to, že na Kysuciach absentuje diaľnica. Dôsledok je taký, že cez mestskú časť Oškerda obchádzajú kamióny, osobné autá, ale to by nebol až taký veľký problém, keby sa dodržiavala rýchlosť. Ľudia tu jazdia stovkou a vyššími rýchlosťami, čo nás viedlo k tomu, aby sme urobili náležité opatrenia,“ priblížil primátor Kysuckého Nového Mesta, Marián Mihalda.

Zástupcovia kysuckej radnice dali vypracovať projekt v hodnote takmer tisíc eur a uskutočnili tiež rokovania za účasti zástupcov mesta Žilina, Kysuckého Nového Mesta, Žilinského samosprávneho kraja a dopravných policajtov. Zhodli sa, že jediné možné a prípustné riešenie aktuálnej situácie je obmedzenie tranzitu. „Dnes už máme osadené značky a veríme, že sa situácia v mestskej časti Oškerda zlepší,“ dodal primátor.

Nové značky na zlepšenie kvality života

Značky sú umiestnené hneď pri odbočke z hlavného ťahu na mestskú časť, kde je najväčší pohyb vozidiel. Ich cieľom je presmerovať tranzitnú dopravu mimo obytných zón, čím sa zníži riziko dopravných nehôd a zvýši sa bezpečnosť pre všetkých, vrátane najmenších obyvateľov tejto časti mesta.

„Mamičky s kočíkmi sa nemôžu prechádzať, deti nemôžu kľudne chodiť na bicykli, rodičia ich ani nepúšťajú vonku, kvôli tomu, že v čase od trinástej do zhruba šestnástej tu riskujú pomaly vlastný život,“ opísal doterajšiu situáciu v mestskej časti Kysuckého Nového Mesta poslanec Milan Gazdik.

Obyvatelia Oškerdy si tak môžu začať vychutnávať pokojné prechádzky a bezstarostné hry svojich detí na uliciach bez obáv z rušnej dopravy. Táto zmena je svedectvom toho, že aj malé zásahy do infraštruktúry môžu mať veľký vplyv na zlepšenie životného prostredia a spokojnosti komunity.


Súvisiaci článok
R3 Tvrdošín - Nižná a ekodukt vo Svrčinovci: Kľúčové etapy sú dokončené, výstavba pokračuje
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť