K infekcii dochádza po požití potravín, v ktorých sa salmonely namnožili do veľkého množstva.
Prenos infekcie:
- človek sa nakazí priamo chorým zvieraťom - konzumáciou jeho nedostatočne tepelne upraveného mäsa alebo vajec,
- môže dôjsť ku kontaminácii potravín sekundárne - napríklad počas skladovania alebo prepravy,
- najčastejšie sa človek infikuje požitím tepelne neupravených potravín - majonézy, zmrzliny, huspeniny, tlačenky, salámy alebo nátierky.
Čas od infekcie po objavenie prvých príznakov je 6 až 48 hodín.
Príznaky:
- náhla nevoľnosť,
- bolesť hlavy, zimnica,
- rýchlo nastupuje horúčka (až 40 °C),
- nasleduje zvracanie,
- bolesti brucha, hnačka.
Tento stav pri klasickej forme trvá 2-3 dni, potom dochádza k pomerne rýchlej normalizácii. Ľahké formy salmonelózy sa prejavujú len krátko trvajúcou nevoľnosťou. V ťažších formách salmonelóz môže dôjsť k veľkým, život ohrozujúcim stratám tekutín a solí. V takýchto prípadoch môže bez adekvátnej liečby dôjsť dokonca i ku smrti.
Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com
Najlepšou prevenciou proti ochoreniu je dodržiavanie nasledujúcich zásad:
- mäso a vajcia nakupujte len v predajniach, kde sú uskladnené v chladiacom zariadení,
- pri manipulácii so surovým mäsom dbajte o zvýšenú hygienu rúk a pracovnej dosky,
- nekonzumujte jedlá, ktoré nie sú dostatočne tepelne spracované,
- majonézu používajte len priemyselne vyrobenú,
- hotové jedlá skladujte pri teplote do 10 °C, pred podávaním zohrejte min. na 90 °C,
- kuchynské náradie udržujte v čistote,
- zabráňte styku medzi surovými a uvarenými potravinami,
- v letných mesiacoch sa vyhýbajte konzumácii krémových zákuskov, potravinám a zákuskom, ktoré obsahujú surové vajcia alebo nepasterizované mlieko,
- zmrazené suroviny pred tepelnou úpravou dôkladne rozmrazte.
Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk
Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť