Pocit prítomnosti kyseliny sa môže prejaviť ako pálenie alebo škriabanie v hrdle. Stať sa to môže každému, ale nesmie sa to stávať často. Zvyšuje sa tým riziko vzniku chronického zápalu pažeráka a tým následne rakoviny pažeráka. Ak sa oslabuje zvierač, ktorý udržiava žalúdok na hornom konci zavretý, tak sa do pažeráka vracia to, čo sa nachádza práve v žalúdku (je to kyslé, preto pociťujeme kyslú chuť). Ak sa za hrudnou kosťou objavuje bolesť, je to vážny signál poškodenia pažeráka.
Prečo to vzniká?
- nadmerná tvorba kyselín,
- spätný tok obsahu žalúdka,
- zvýšený tlak v žalúdku,
- prejedanie alebo sýtené nápoje,
- nadváha/obezita,
- nadmerná fyzická aktivita.
Príčiny pálenia záhy môžu vyvolať tieto potraviny a nápoje:
- čokoláda (špeciálne pepermintová),
- alkohol (hlavne večer a pred spaním),
- fajčenie (aj pasívne),
- paradajky,
- lieky,
- káva, čierny čaj,
- pivo, mlieko.
Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com
Ako sa vyhnúť páleniu záhy?
- jedzte v pokoji (stres brzdí trávenie),
- nejedzte veľké porcie,
- posledné jedlo konzumujte maximálne dve hodiny pred spaním,
- kontrolujte príjem tukov,
- obmedzte príjem mliečnych výrobkov (podporujú vylučovanie kyseliny),
- nepite alkohol pred spaním,
- zvýšte príjem vlákniny,
- obmedzte príjem soli.
Prvá pomoc pri pálení záhy:
- vypite pohár obyčajnej, nesýtenej a vlažnej vody,
- ostaňte vo vzpriamenej polohe,
- vyhýbajte sa tlaku na žalúdok,
- neužívajte sódu bikarbónu,
- pomôcť môže čaj z anízu alebo valeriány.
Neriešené pálenie záhy môže zapríčiniť zníženie kvality spánku, trávenia, výkonnosti, imunity, nálady.
Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk
Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť