Nedeľa 28. 04. 2024 06:28:22 | Meniny má Jarmila

Spustili web o korupčných kauzách Slovenska. Dočítate sa aj o Slotovi, Januškovi, Jarošíkovi a ďalších

Nadácia Zastavme korupciu spustila web, ktorý dokumentuje najznámejšie korupčné kauzy na Slovensku. Cieľom je pomôcť ľuďom zorientovať sa, o čom tá-ktorá kauza je a v akom je stave. Na zozname je celý rad Žilinčanov. Od Jána Slotu, cez Mariána Januška, až po Jána Jarošíka a Kajetána Kičuru. ZDOJ A FOTO: TASR

Michal Filek|3. január 2023|18:49:34


Súvisiaci článok
Najvyšší súd potvrdil tresty pre Januška a Štefanova za „nástenkový tender“
Čítajte viac >

"Naším cieľom bolo zosumarizovať veľké množstvo káuz a pomôcť verejnosti zorientovať sa v nich na základe medializovaných a verejne dostupných informácií," vysvetľuje Martin Suchý z nadácie. Autori si dali za cieľ zdokumentovať korupčné kauzy od vzniku SR, na webe budú postupne pribúdať.

Aktuálne na webe kauzy.sk visí viac ako 50 káuz, v ktorých figuruje viac ako 100 ľudí. Návštevníci môžu nájsť informácie o tom, do koľkých káuz sú zapletené verejne činné alebo vplyvné osoby. Koľko majú na krku obvinení, žalôb, v ktorých prípadoch boli právoplatne odsúdené či, naopak, oslobodené.

"Informácie o jednotlivých osobách a stave ich trestného konania odrážajú výlučne aktuálny stav týchto trestných konaní ku dňu zverejnenia zoznamu a obsahujú tvrdenia a informácie od svedkov alebo orgánov činných v trestnom konaní. Nadácia Zastavme korupciu zverejnením zoznamu nezasahuje do práva osôb z jednotlivých káuz na prezumpciu neviny," dodal Suchý.

Na zozname je viacero mien zo Žiliny

Eva Kyselová, bývalá predsedníčka Krajského súdu v Žiline sa údajne, podľa bývalého sudcu Pavla Polku, dala podplatiť pri rozhodovaní o prípade z 90-tych rokov, pri ktorom pri vybavovaní si mafiánskych účtov vybuchla v Žiline telefónna búdka a zomreli viacerí nevinní ľudia. Portál informuje, že Kyselová je momentálne neprávoplatne oslobodená a rozhodovať bude Najvyšší súd.

V kauze podplácania na žilinských súdoch je momentálne obvinený aj advokát Dušan Chlapík.

Ján Jarošík, bývalý riaditeľ odboru vnútornej správy Úradu Žilinského samosprávneho kraja, bol právoplatne odsúdený na 5 rokov za machináciu pri verejnom obstarávaní. Kauza súvisí s nákupom predražených CT prístrojov pre župné nemocnice z čias pôsobenia župana Juraja Blanára.

Exminister za Slotovu SNS Igor Štefanov bol právoplatne odsúdený na 9 rokov za machinácie pri verejnom obstarávaní a zneužitie právomoci verejného činiteľa. Kauza súvisela tzv. Nástenkovým tendrom, ktorý ministerstvo vyhlásilo len na nástenke za zamknutými dverami, v hodnote 120 miliónov eur a ktorý vyhralo konzorcium blízke vtedajšiemu šéfovi SNS.

Štefanovovho predchodcu na ministerstve, Žilinčana Mariána Januška, odsúdili v kauze nástenkový tender dokonca na 11 rokov.

20171017_spec_sud_Janusek_Stefanov_Behul_9467734.jpg

Ján Slota je však obvinený z toho, že vybavoval miernejší trest pre človeka, ktorý zavinil smrteľnú dopravnú nehodu. Sprostredkoval vraj úplatok vo výške 10 000 eur. Svedčí proti nemu sudca Pavol Polka, ktorý bol vtedy členom senátu, ktorý o prípade rozhodoval.

Bývalý šéf Štátnych hmotných rezerv, Kysučan Kajetán Kičura je obvinený z prijímania úplatku a legalizácie príjmu z trestnej činnosti.


Súvisiaci článok
Súd oslobodil spod obžaloby bývalú sudkyňu Kyselovú
Čítajte viac >


Súvisiaci článok
Blanár tvrdí, že sa v prípade kauzy predražených CT-čiek pre župu zachoval správne. OĽaNO ho chce odvolať
Čítajte viac >


Súvisiaci článok
Ján Slota do väzby nejde. Monitorovať ho bude náramok
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť