Utorok 21. 05. 2024 03:10:10 | Meniny má Zina

Najvyšší súd potvrdil tresty pre Januška a Štefanova za „nástenkový tender“

Dovolací senát Najvyššieho súdu SR dnes zamietol dovolanie odsúdených exministrov Mariána Janušeka a Igora Štefanova v kauze "nástenkový tender". Súd o tom informoval na svojej oficiálnej Facebokovej stránke. FOTO: TASR/Marián Janušek (vľavo) a Igor Štefanov (vpravo) pred súdom v roku 2018

Michal Filek|24. marec 2022|17:59:29

„Najvyšší súd SR tak definitívne potvrdil dôvodnosť podanej obžaloby Úradu špeciálnej prokuratúry pre zločin machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe a obzvlášť závažný zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa,“ píše Najvyšší súd.

Marián Janušek bol odsúdený na trest odňatia slobody vo výmere 11 rokov a Igor Štefanov na trest odňatia slobody vo výmere 9 rokov.

Nástenkový tender podľa wikipedie

„Na nástenke uzavretej chodby ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja sa mal v roku 2007 objaviť oznam o súťaži na poradenské a právne služby pri čerpaní eurofondov. Vraj tam visel „až“ štyri dni. Tender vyhralo konzorcium firiem Zamedia a Avocat, blízkych vtedajšiemu lídrovi národniarov Jánovi Slotovi. Práve SNS v tom čase rezort ovládala, riadil ho Marián Janušek.

Médiá v roku 2008 odhalili, že v kauze nejde o fazuľky: hodnota zákazky bola 120 miliónov eur – vtedy 3,6 miliardy korún. Premiér Robert Fico napokon v roku 2009 ministra Janušeka odvolal z funkcie. Za jeho nástupcu však vymenoval Igora Štefanova, ktorý bol predsedom výberovej komisie a podpisoval predražené faktúry pre Zamediu a Avocat. Nominant SNS Štefanov spornú zmluvu s firmami, ktoré mali blízko k Slotovi, zrušil. Ministerstvo výstavby im však vyplatilo vyše 12 miliónov eur. Krátko pred voľbami v roku 2010 odvolal Fico aj Štefanova.“


Súvisiaci článok
Jána Slotu zadržala NAKA. Exprimátor Žiliny má byť namočený do podplácania sudcov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť