Plody bazy sa tiež podľa jej slov používajú na tíšenie bolestí nervového pôvodu a bolestí chrbta.
„V zrelom plode bazy čiernej sú organické kyseliny, cukor. Zrelé plody sú tiež dobrým zdrojom vitamínu A, C a ideálne je spracovať ich do formy sirupu alebo džemu. Kvety kríku obsahujú silice, triesloviny, glykozidy, organické kyseliny a vitamín C,“ doplnila odborníčka. Listy bazy obsahujú živicu, glykozidy, sambunigrin, sambucin, vápnik a semená vitamíny B1, B2, B6 a B12.
Klinčáková zároveň upozornila, že konzumácia bazy nie je vhodná pre ľudí s autoimunitnými problémami, malé deti, tehotné ženy či pre ľudí, ktorí užívajú močopudné lieky.
Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk
Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť