Piatok 29. 03. 2024 10:37:29 | Meniny má Miroslav

Blanár tvrdí, že sa v prípade kauzy predražených CT-čiek pre župu zachoval správne. OĽaNO ho chce odvolať

Podpredsedu parlamentu, Žilinčana Juraja Blanára, chce za kauzu predraženého nákupu CT prístrojov na žilinskej župe, OĽaNO odvolať z vedenia NR SR. Blanár sa po odsúdení svojho bývalého podriadeného, ktorý za kauzu vyfasoval 5 rokov natvrdo, konečne vyjadril. Vraj sa zachoval presne tak, ako mal, keď sám dal podnet na vyšetrovacie orgány. Informáciu priniesla včera TV Markíza. FOTO: Facebook Juraj Blanár, TASR

Michal Filek|15. máj 2022|14:40:50


Súvisiaci článok
Ján Jarošík z kauzy obstarávania CT prístrojov dostal päť rokov väzenia
Čítajte viac >

Župa nakúpila v roku 2018, kedy stál na jej čele Blanár, CT prístroje od spoločnosti Intes, ktorá v súťaži ponúkla najvyššiu cenu – 2,27 milióna eur. Druhý uchádzač v poradí, spoločnosť SAT Slovakia ponúkal CT-čka kraju za 1,6 milióna eur a Siemens dokonca za 1,44 milióna eur. Kraj si však vybral Intes.

Blanárov vtedajší podriadený, exšéf odboru vnútornej správy Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Ján Jarošík dostal za kauzu obstarávania CT prístrojov nepodmienečný päťročný trest odňatia slobody. V utorok 26. apríla o tom právoplatne rozhodol Najvyšší súd SR.

Trest si odpyká v ústave na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia. Vinný je zo zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražby. Prokuratúra priblížila, že skutok spočíval v obstaraní dvoch tomografických prístrojov CT pre dve nemocnice v Žilinskom kraji.

"Samosprávny kraj v dôsledku takto zmanipulovaného verejného obstarávania vykonávaného odsúdeným J. J. podpísal zmluvy o dodaní dvoch počítačových tomografov, ako aj pozáručného servisu k nim, za ktorý zaplatil v priebehu piatich rokov viac finančných prostriedkov, než za rovnaké plnenie ponúkal v obstarávaní druhý neúspešný uchádzač," dodal ÚŠP.

hospital_3098683_1280_4a43e0ab8f.jpg

Obstaranie predražených CT prístrojov bolo podľa predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Eriky Jurinovej zinscenované nielen šéfom obstarávania, ale aj so súhlasom jej predchodcu Juraja Blanára.

Bývalý žilinský župan nesúhlasí. Sám sa vraj zachoval presne tak, ako mal. „Takýmto spôsobom zlyhal, ale musím to len rešpektovať. Nič viac. Keď sa objavili tieto pochybnosti, ja sám som dal podnet na vyšetrovacie orgány. Konal som tak, ako by mal konať každý, keď sa objavia takéto pochybnosti,“ povedal pre TV Markíza.

Juraj Krúpa z OĽaNO vyzval Blanára na odstúpenie z postu predsedu NR SR. Keďže ten sám neodstúpil, hnutie chce iniciovať jeho odvolanie v parlamente. Na to však bude potrebovať 76 hlasov a nie je isté, že ich získa. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) sa totiž už nechal počuť, že s tým nesúhlasí.


Súvisiaci článok
Jurinová: Predražené CT prístroje obstaral ŽSK za vedenia Blanára
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť