Piatok 26. 04. 2024 22:04:59 | Meniny má Jaroslava

Na horách sa cez deň môžu vyskytnúť spontánne lavíny menších rozmerov

V najvyšších polohách Vysokých a Západných Tatier trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V ostatných pohoriach platí malá lavínová hrozba, prvý stupeň. Informoval o tom Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. ILUSTRAČNÉ FOTO: Stredisko lavínovej prevencie

TASR|25. apríl 2022|09:06:57

Vplyvom oteplenia a dažďa, ktorý premáčal snehovú pokrývku, sú počas dňa najnebezpečnejšie južne orientované svahy. "Uvoľniť lavínu v týchto miestach bude možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení. Cez deň sa môžu vyskytnúť spontánne lavíny menších rozmerov, v stredných polohách od poludňajších hodín aj základové lavíny z premočeného snehu," upozornil Buliak.

Doplnil, že počasie nad horstvami Slovenska ovplyvňuje tlaková níž. Teploty sa počas dňa budú pohybovať od mínus troch v najvyšších polohách po plus 12 stupňov Celzia na podhorí. Bude zamračené počasie, na viacerých miestach so zrážkami, ktoré budú mať formu dažďa. Súvislá snehová pokrývka je v dolinách od približne 1200 metrov nad morom.


Súvisiaci článok
Zastrelili medvedicu, ktorá vystrašila ľudí pod Ďumbierom a stala sa turistickou atrakciou
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť