Piatok 03. 05. 2024 10:00:35 | Meniny má Galina, Timea

Zastrelili medvedicu, ktorá vystrašila ľudí pod Ďumbierom a stala sa turistickou atrakciou

„Zásahový tím pre medveďa hnedého dnes v predpoludňajších hodinách, po dôkladnom zvážení situácie, usmrtil synatropnú medvedicu v Národnom parku Nízke Tatry,“ na svojom Facebooku o tom pred chvíľou informovala Štátna ochrana prírody SR. Vraj nebolo iné riešenie a deje sa to len výnimočne. Na sociálnej sieti správa vyvolala rozhorčené reakcie. FOTO: ŠOP SR

Michal Filek|23. apríl 2022|16:45:30

Bola nebezpečná

Medvedica sa pohybovala v okolí lokality Trangoška a ohrozovala turistov na turistickej trase vedúcej na chatu M.R. Štefánika. V dôsledku nezodpovedného správanie turistov, medvedica prestala prejavovať známky plachosti a začala ohrozovať bezpečnosť návštevníkov Národného parku Nízke Tatry.

Išlo pritom o štvorročnú samicu s hmotnosťou 62 kg, na ktorú Zásahový tím ŠOP SR evidoval opakujúce sa hlásenia a sťažnosti. Predmetný jedinec medveďa hnedého (Ursus arctos) navštevoval okolie chaty, Jaskyne mŕtvych netopierov a turistické chodníky Národného parku Nízke Tatry v blízkosti ubytovacích zariadení chaty Trangošky, hotela Srdiečko či penziónu Gápeľ. V posledných dňoch sa medvedica, na základe hlásení o výskyte od turistov, členov Horskej záchrannej služby a majiteľov ubytovacích zariadení, vyskytovala na zmienených lokalitách trvale.

„Zozbierané údaje Zásahovým tímom ŠOP SR svedčia o rýchlo postupujúcej synantropizácii (zánik vrodeného strachu pred človekom, pozn. red.) tohto jedinca, príčinou ktorej bolo vyhľadávanie ľahko dostupnej potravy v blízkosti ľudí a prenasledovanie turistov spojené s vynucovaním si potravy,“ informovala Štátna ochrana prírody.

sirka_34dfa26a16.jpg


Súvisiaci článok
Medveď, ktorý pod Ďumbierom napadol dvojicu turistov, vystrašil viacerých ľudí
Čítajte viac >

Doplatila na nevhodné správanie sa turistov

ŠOP SR dlhodobo poukazuje na nevhodné správanie sa turistov, ktorí s cieľom natočenia videa či získania atraktívnej fotografie medvede prikrmujú. Medveď si tak zvykne na ľahko dostupnú potravu, spojí si človeka so zdrojom potravy a stratí plachosť. Podobný problém spôsobuje aj nezabezpečený biologický odpad z gastro prevádzok.

„Správanie predmetnej medvedice bolo vyhodnotené ako nebezpečné, problémový jedinec predstavoval reálnu hrozbu pre turistov a návštevníkov Národného parku Nízke Tatry. Došlo k viacerých stretom s turistami a medvedica musela byť usmrtená. Prípadný odchyt tohto jedinca a jeho premiestnenie nebolo vhodné, nakoľko by sa s vysokou pravdepodobnosťou na lokalitu vrátil alebo by svoje návyky a správanie opakoval aj v novej oblasti.“

Nemohli ju vraj ani premiestniť do odchovného zariadenia, keďže bola naučená na voľný život v prírode a na podmienky v zajatí by sa nedokázala adaptovať. Preto medvedica doplatila na nezodpovedné správanie sa turistov.

Podľa ŠOP SR išlo pritom o prvé usmrtenie problémového jedinca medveďa hnedého ich Zásahovým tímom v tomto roku.
„Odstránenie problémových jedincov medveďa hnedého z populácie považuje Štátna ochrana prírody SR za najkrajnejšie riešenie v prípade neúčinnosti využitia všetkých dostupných preventívnych opatrení,“ uzavreli ochranári.

Rozhorčené reakcie

Správa vyvolala u diskutujúcich prevažne negatívne a rozhorčené reakcie. Katarína napísala: „Veď tie chúďatá zvieratá chcú len žiť vo svojom prostredí... načo tam leziete, načo ich vyrušujete. Čo tí primitívi získali tým, že si urobili fotku? ... Ďalší úbohý živý tvor, ďalší medveď, doplatil na ľudí. Kedy to skončí?“

Tatiana však oponuje: „V dôsledku nezodpovedného správania turistov? Asi nabudúce treba zastreliť turistov, nie medveďa.“


Súvisiaci článok
Medveď napadol dvoch ľudí na turistickom chodníku
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť