Piatok 26. 04. 2024 22:07:46 | Meniny má Jaroslava

Po oteplení na horách prevláda jarná situácia

Vo všetkých slovenských pohoriach platí v piatok doobeda malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vplyvom oteplenia hrozba poobede stúpne na mierne, druhý stupeň. Informoval o tom Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby s tým, že po oteplení na horách prevláda jarná situácia. ILUSTRAČNÉ FOTO: Stredisko lavínovej prevencie

TASR|25. marec 2022|10:12:18

"Pretrvávajúce oteplenie spôsobilo zníženie stability snehovej pokrývky na svahoch všetkých orientácií. Uvoľnenie lavíny je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení na strmých svahoch," upozornil Sedlák. Dodal, že najmä na južných a juhozápadných slnečne orientovaných svahoch sa môžu vyskytnúť spontánne lavíny menších rozmerov z mokrého snehu.

Počasie v slovenských horách ovplyvňuje tlaková výš. Počas dňa bude jasné počasie s teplotami v najvyšších polohách od mínus troch do nula stupňov Celzia. Povrch snehu je ráno v najvyšších polohách tvrdý, v stredných a nižších polohách vplyvom oteplenia vlhký až mokrý.


Súvisiaci článok
Najvyššie denné koncentrácie peľu liesky zachytila monitorovacia stanica v Žiline
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť