Štvrtok 25. 04. 2024 04:25:49 | Meniny má Marek

Najvyššie denné koncentrácie peľu liesky zachytila monitorovacia stanica v Žiline

„Teplejšie počasie v uplynulom kalendárnom týždni prispelo k výraznému nárastu denných koncentrácií peľu na celom území Slovenska,“ hovorí Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici, pod ktorý spadá aj koordinácia Peľovej informačnej služby. Foto: ilustračné / WWW pixabay.com

Juliana Krčulová|24. marec 2022|08:24:14

Peľ liesky a jelše v ovzduší dosahoval podľa Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky miestami veľmi vysoké denné koncentrácie najmä vďaka peľu transportovanému z chladných horských dolín. „Peľová sezóna drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité a jaseňa sa z teplejších oblastí pomaly posúva aj na stred, sever a východ Slovenska. Výraznejšie sa zvýšili aj denné koncentrácie peľu topoľa a vŕby,“ uviedla Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici, pod ktorý spadá aj koordinácia Peľovej informačnej služby.

Najvyššie denné koncentrácie peľu liesky zachytila podľa získaných informácií monitorovacia stanica v Žiline, a to 1 030 peľových zŕn v m3 vzduchu, v Banskej Bystrici 480 peľových zŕn v m3 vzduchu a v Košiciach 384 peľových zŕn v m3 vzduchu.

Najvyššiu dennú hladinu peľu jelše zachytili v Banskej Bystrici, 801 peľových zŕn v m3 vzduchu, pokračovala nameraná hladina v Žiline 335 peľových zŕn v m3 vzduchu , v Košiciach 163 a v Bratislave 100 peľových zŕn v m3 vzduchu.

277310625_339489861541756_9011459545210621317_n.jpg Foto: Facebook / Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky

„Peľ drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité dosiahol najvyššie denné koncentrácie v Bratislave – 1128 peľových zŕn v m3 vzduchu, v Žiline 1 040 peľových zŕn v m3 vzduchu, v Nitre 731 peľových zŕn v m3 vzduchu a v Banskej Bystrici 358 peľových zŕn v m3 vzduchu,“ uviedol Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky na svojej internetovej stránke.

Najvyššiu dennú koncentráciu peľu jaseňa zachytila stanica v Žiline, a to 358 peľových zŕn v m3 vzduchu, nasledovala nameraná hodnota v Bratislave a Nitre 63 peľových zŕn v m3 vzduchu.

Okrem peľu spomínaných druhov sa v ovzduší vyskytoval ešte peľ brestu, duba a vŕby. Spóry húb, plesní, boli zastúpené najmä rodom Cladospórium a dosahovali väčšinou nízke hladiny.

Prognóza peľovej situácie na Slovensku na 12. týždeň 2022

„Peľová sezóna liesky už prešla svojím vrcholom na celom území Slovenska. Na strednom, východnom a severnom Slovensku denné koncentrácie peľu liesky môžu dosahovať vysoké hladiny najmä vďaka transportovanému peľu z horských oblastí. Peľ jelše sa udrží vo vyšších koncentráciách najmä v chladnejších oblastiach Slovenska, na ostatnom území výraznejšie poklesne. Vyššie denné koncentrácie peľu jaseňa, topoľa a drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité už očakávame na celom území Slovenska. Pribúdať bude aj peľ brestu, duba a vŕby. Mierny nárast denných hladín predpokladáme aj u spór húb (plesní). Pokles denných hladín peľu môže byť lokálne ovplyvňovaný najmä ochladením a zrážkovou činnosťou,“ uviedla Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici.


Súvisiaci článok
Utečencov je viac ako môžu ubytovať v Campe Žilina. Pomôže štát a univerzita? Majú nárok na dávky?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť