Pondelok 06. 05. 2024 02:54:30 | Meniny má Hermína

Utečencov je viac ako môžu ubytovať v Campe Žilina. Pomôže štát a univerzita? Majú nárok na dávky?

K 18-temu marcu pomohli v Campe Žilina už 1200 utečencom z Ukrajiny. Pomoc by ich však potrebovalo ďaleko viac. Hlavne čo sa týka ubytovania, ale aj vybavenia dávok od našich úradov. Po vyššej angažovanosti štátu a ďalších inštitúcií volá dlhodobo zakladateľ Campu, žilinský podnikateľ Milan Dubec. Medzičasom pomohla Univerzita, začína sa prebúdzať štát a dnes nás z Ústredia práce informovali, že každý utečenec môže požiadať o sociálnu dávku. FOTO: Facebook Camp Žilina

Michal Filek|23. marec 2022|15:08:39

Vo štvrtok 17. marca mali v Campe Žilina zaplnených všetkých 290 postelí. O deň neskôr boli stále plní.

„Skutočne súrne potrebujeme, aby štát alebo univerzity uvoľnili možné kapacity. Oslovujeme už 3 týždne univerzity, no odmietajú nás. Žilinská univerzita nám dala prvých 24 miest, tak sme ich aj hneď obsadili. Potrebujeme hlavne byty od dobrovoľníkov. Ak o niekom viete, prípadne taký byt máte k dispozícii, dajte nám prosím čím skôr vedieť – 0905 262 266 (Roman),“ napísal Dubec na svojom Facebooku.

Minister: Pomôcť má bookio

Od kompetentných sme sa snažili získať reakcie na otázky, ktoré Milan Dubec položil na stôl.

O informácie, ako štát pomôže s ubytovávaním Ukrajincov, sme požiadali ministerstvo dopravy. Odkázali nás na videá, ktoré pre ich internetovú stránku nahral minister Andrej Doležal.

„V piatok sme našu stránku upravili o systém bookio, ktorý prepája ubytovacie zariadenia štátne hotelové kapacity, ktoré môžu prideľovať ubytovanie utečencom. Obsahuje aktuálnu informáciu o voľných kapacitách. Všetky kľúčové informácie sú tak pod jednou strechou. Môžu sa takto zaregistrovať aj súkromné ubytovania,“ hovorí minister.

Každý, kto poskytne ubytovanie Ukrajicom, bude mať nárok na kompenzáciu od štátu v sume – 7 eur dospelá osoba a 3,5 eura dieťa.


Súvisiaci článok
Camp Žilina vyhlásil materiálnu a finančnú zbierku
Čítajte viac >

UNIZA pomáha ako môže

O súčinnosti univerzity nás informoval prof. Ing. Jozef Ristvej, PhD., prorektor pre medzinárodné vzťahy a marketing Žilinskej univerzity v Žiline. „Žilinská univerzita v Žiline v rámci svojich možností poskytuje solidaritu s Ukrajinou. Agresiu Ruskej federácie voči Ukrajine odmietame. K našim ukrajinským študentom a študentkám sme maximálne ústretoví, poskytli sme im psychologické poradenstvo, udelili okamžité jednorazové štipendium vo výške 250 eur z vlastných zdrojov, mesiac ubytovania zdarma a naďalej poskytujeme ubytovanie ich rodinným príslušníkom. V súčasnosti je z celkovej kapacity dostupných miest na ubytovanie obsadených 47 miest ich rodinnými príslušníkmi a ďalších 24 miest sme ponúkli Camp Žilina.“

276145706_10223981673182506_8017853157747486129_n.jpg

Sociálna pomoc

Milan Dubec si zároveň posťažoval, že na Úrad práce zaniesli vo štvrtok 20 žiadostí o dávku v hmotnej núdzi. Nestretli sa však vraj s veľkým pochopením. „Verím, že zajtra sa to celé nedorozumenie vysvetlí. Do konca týždňa chceme doniesť ďalších 100 žiadostí,“ uviedol Dubec. Každý utečenec má na Slovensku nárok na sociálnu dávku. Pre SP 21 to povedala Marianna Šebová z tlačového a komunikačného oddelenia Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

„Každý občan Ukrajiny so statusom dočasného útočiska si môže na úrade práce požiadať o pomoc v hmotnej núdzi. Všetky žiadosti na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny Žilina sú prijímané na recepcii a sú priebežne spracovávané. Každá žiadosť je posudzovaná individuálne a po splnení podmienok bude klientovi pomoc hmotnej núdzi vyplatená.

Ide o technicky a administratívne náročný proces. Dôležité je, aby žiadosti o pomoc v hmotnej núdzi boli správne vypísané a aby bola správne zadaná adresa výplaty pre poštový okruh alebo číslo bankového účtu zriadeného v SR na meno žiadateľa. Pre ilustráciu uvádzame, že k 21. 3. 2022 evidovali úrady práce, sociálnych vecí a rodiny celkovo 4 804 žiadostí o pomoc v hmotnej núdzi od občanov Ukrajiny. V porovnaní so stavom k 14. 3. 2022 ide o nárast o viac ako 80% (3 906 žiadostí).

Zamestnanci úradu robia všetko preto, aby boli žiadosti spracované neodkladne, tak aby dávky boli vyplatené v riadnom výplatnom termíne,“ informovala nás Šebová.


Súvisiaci článok
Na pomoc utečencom v Žiline vybudovali Camp, naraz pojme až 150 ľudí (VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť