Pondelok 28. 10. 2024 17:23:54 | Meniny má Dobromila

Tradičné halloweenske zvyky, ktoré k tomuto sviatku patria. Poznáte tie najznámejšie?

O pár dní tu bude Halloween. S týmto sviatočným dňom, ktorý žne popularitu najmä v Amerike, sa spájajú mnohé zvyky a tradície. Poznáte tie najznámejšie?

Radka Kostánová|24. október 2024|19:00:41

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Ako funguje strach a prečo nás priťahuje? Takto vplýva na naše telo a pôsobí na mozog
Čítajte viac >

Halloweenske zvyky človek buď nenávidí, alebo miluje. Nájdu sa ľudia, ktorí tento sviatok na Slovensku neoslavujú, no aj takí, ktorí ho milujú a najradšej by mali Halloween každý mesiac. Do ktorej skupinky sa radíte vy? Poďte si prečítať tie najznámejšie zvyky, ktoré sú tradičné pre tento deň.

Vyrezávanie tekvíc

Azda najznámejšou tradíciou, ktorú si obľúbili aj mnohí Slováci, je vyrezávanie tekvíc. V obchodoch často pred Halloweenom kúpite tekvicu určenú priamo na vyrezávanie, ktorú môžete vyzdobiť podľa vlastnej fantázie. Navyše, je to aj veľmi dobrá aktivita na to, ako zabaviť deti.

halloween-pumpkin-wooden-table_176873-1591.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Obliekanie sa do kostýmov

Počas tohto dňa sa často usporadúvajú halloweenske párty a karnevaly. S nimi je spojené obliekanie sa do kostýmov rôznych filmových postáv alebo rozprávkových/seriálových hrdinov. Inšpirovať sa môžete naším starším článkom, v ktorom nájdete tipy na kostýmy.

Chodenie od domu k domu

Chodenie od domu k domu je rozšírené skôr v zahraničí, no nájdu sa ľudia, ktorí ho obľubujú aj v našich končinách. Tradičný „trick-or-treat“ spočíva v tom, že deti v kostýmoch chodia od domu k domu a pokiaľ nedostanú žiadne sladkosti, vyvedú nejaký žart alebo neplechu.

children-costumes-trick-treating-halloween_23-2149071261.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Pozeranie hororových filmov

Veľmi obľúbenou aktivitou mladých ľudí je aj pozeranie hororových filmov s pukancami. Hoci to nemusí byť každého „šálka kávy“, tento sviatok si to priam vyžaduje. Tipy na filmy nájdete v našom staršom článku.

Príprava tekvicových a halloweenskych jedál

Počas Halloweenu je zvykom si dať aj bohatú „strašidelnú“ večeru, ktorá spočíva v príprave tekvicových a halloweenskych jedál. Ak chystáte na tento deň špeciálnu párty pre priateľov, môžete si pripraviť aj drinky, ktorými všetkých očaríte.


Súvisiaci článok
Pripravte sa na jeseň: Tri outfity, ktoré vás zahrejú a budú vyzerať skvele
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť