Piatok 27. 09. 2024 14:02:08 | Meniny má Cyprián

Nechajte si príjemne okoreniť jesenné večery. Tieto netradičné nápoje si viete pripraviť aj doma

Ak sa už pomaly chystáte na dlhé zimné večery, myslite na to, že si ich môžete spríjemniť aj počas jesene. Pomôže vám k tomu aj 5 jedinečných receptov na sezónne nápoje, ktoré si zvládnete pripraviť aj doma.

Michal Szentivanyi|21. september 2024|17:00:14

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com

Súvisiaci článok
Pripravte sa na jeseň: Tri outfity, ktoré vás zahrejú a budú vyzerať skvele
Čítajte viac >

Keď počasie zmení svoju tvár a teplota klesne, niektorí ľudia sa radi schúlia pod prikrývkou s tekvicovým latte, či podobným drinkom. Spestriť si jeseň týmto spôsobom môžete aj vy. Portál The Pioneer Woman pripravil zoznam hneď niekoľkých nápojov, ktoré vám môžu okoreniť aktuálne ročné obdobie. Päť nasledujúcich receptov vás určite bude inšpirovať.

Margarita s jablčným cidrom

Recept sa skladá z dvoch častí. Prvou je návod na cukrový okraj. V plytkej miske kombinujte cukor s korením na jablkový koláč. Vložte javorový sirup do samostatnej plytkej misky. Ponorte okraj pohára do javorového sirupu, potom do okoreneného cukru. Následne ho otočte. Pokiaľ ide o samotnú margaritu, do základne kokteilového šejkra pridajte jablkový mušt, tequilu, pomarančový džús a pomarančový likér. Následne pridajte ľad, zaistite veko a pretrepte. Pohár s cukrovým okrajom naplňte ľadom a nalejte kokteil zo šejkra. Nápoj ozdobte plátkami jablka a dochuťte podľa potreby.

1 apple cider.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Negroni

Zmiešajte gin, vermút a Campari v miešacom pohári, ktorý je naplnený ľadom. Dobre premiešajte, aby sa chute a ingrediencie spojili. Výslednú zmes prelejte do pohára a ozdobte ju pomarančovou šupkou.

4. negroni.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Martini s príchuťou tekvicového koláča

Tento recept je trochu komplikovanejší, ale určite ho zvládnete. Vložte dva poháre na martini do mrazničky. Druhá časť sa týka mrazenej šľahačky. Malý plech vystlite papierom na pečenie. Urobte dva kopčeky šľahačky a vložte na 30 minút do mrazničky. Posledná časť sa týka samotného martini s príchuťou tekvicového koláča. V koktailovom šejkri zmiešajte vodku, rum, tekvicové pyré, javorový sirup, pol na pol, korenie na tekvicový koláč a kocky ľadu. Prikryte a silno pretrepávajte asi 20 sekúnd. Preceďte do dvoch pohárov na martini. Do každého pohára dajte jeden kus mrazenej šľahačky. Posypte ďalším korením na tekvicový koláč a ihneď podávajte.

8. pumkin pie martin.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Domáci Irish cream

V malom hrnčeku vyšľahajte espresso prášok, kakaový prášok, semienka z vanilkového struku a smotanu. Do zmesi pridajte vanilkový lusk a na miernom ohni privediete do varu. Odstavíte a necháte 30 minút lúhovať. Zo zmesi vyberte struk z vanilkového lusku a presuňte ju do mixéra. Pridajte sladené kondenzované mlieko a írsku whisky. Toto potom mixujte 30 sekúnd. Ihneď podávajte alebo preneste do vzduchotesnej nádoby na uskladnenie v chladničke až na maximálne jeden mesiac.

11. homemade irish cream.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Michelada

Okraj pohára potrite telom limetky a tú si odložte na neskôr. Na tanieri zmiešajte soľ a dve čajové lyžičky tajinu alebo čili prášku a okraj pohára ponorte do tejto zmesi. Na dno pohára opatrne nalejte paradajkovú a limetkovú šťavu, štipľavú omáčku, worčestrovú omáčku a 1/8 čajovej lyžičky tajinu alebo čili prášku a dobre premiešajte, aby sa ingrediencie spojili. Pomaly nalejte ľadovo vychladené pivo. Vhoďte niekoľko kúskov drveného ľadu, ozdobte kúskom limetky, ktorú ste si na začiatku odložili a podávajte.

13. michelada.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com


Súvisiaci článok
Neodmysliteľný symbol jesene, ktorý je spojený s detskou radosťou. Spoznajte šarkany a ich pôvod
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť