Piatok 20. 09. 2024 21:28:39 | Meniny má Ľuboslav, Ľuboslava

České dráhy obnovujú spoje po záplavách: Do prevádzky vrátia aj vlak idúci z Prahy do Žiliny

České dráhy budúcu sobotu 28. septembra obnovia diaľkové spoje z Prahy do Žiliny, ktoré prechádzajú cez Ostravu. Od nasledujúceho pondelka 23. septembra pribudnú ďalšie, pričom jeden z nich pôjde až do Košíc.

TASR|20. september 2024|18:30:03

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina/Facebook/České dráhy a zilina.sp21.sk

Súvisiaci článok
Zlé počasie ovplyvnilo aj železnice. Mnohé vlaky prechádzajúce Žilinou meškajú alebo sú úplne zrušené
Čítajte viac >

V piatok 20. septembra to oznámilo vedenie Českých dráh, informuje spravodajkyňa Tlačovej agentúry Slovenskej republiky v Prahe.

„Od zajtra 21. septembra začnú znova jazdiť diaľkové vlaky medzi Prahou a Ostravou. Cez víkend to budú zatiaľ tri páry spojov, ktoré pôjdu až do Žiliny a od pondelka 23. septembra k nim pridáme ďalšie dva páry vlakov, jeden z nich pôjde až do Košíc. Ďalšie diaľkové aj regionálne vlaky budeme v ostravskom regióne pridávať hneď, ako nám to umožní obnovenie dráhovej infraštruktúry a tiež nášho zázemia v jednom z najväčších dep v Bohumíne," uviedol generálny riaditeľ Českých dráh Michal Krapinec. Depo bolo podľa neho zaplavené, pričom v ňom uviazlo mnoho lokomotív a vlakových súprav.

ŽELEZNIČNÁ STANICA 6 (1).jpg Ilustračné foto. Zdroj: zilina.sp21.sk

Prvý vlak Ostravan na trase z Prahy do Žiliny a späť vyrazí v sobotu 21. septembra o 8:19 hodine z pražskej hlavnej stanice. Na trať sa vráti aj nočný vlak Slovakia z Prahy do Michaloviec. České dráhy tiež avizovali, že na spoj Košičan, ktorý začne jazdiť od pondelka, nasadia svoju najmodernejšiu netrakčnú jednotku ComfortJet. Z dôvodu obmedzení na železničnom uzle v Ostrave pôjdu vlaky odklonom cez stanicu Ostrava-Vítkovice a ďalej cez Havířov do Českého Těšína a následne na Slovensko.

Na väčšine území zasiahnutých povodňami je už podľa českého národného dopravcu železničná premávka obnovená, prípade tam funguje náhradná autobusová doprava. Najhoršia situácia je v okolí miest Hanušovice a Jeseník, kde sa ani tento spôsob dopravy zatiaľ nepodarilo zaistiť. Výrazne poškodené sú tam aj cesty.


Súvisiaci článok
Cestujúci, pripravte sa! Železnice upozornili na možné zdržania pre nepriaznivé počasie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť