Piatok 20. 09. 2024 01:06:30 | Meniny má Ľuboslav, Ľuboslava

Neodmysliteľný symbol jesene, ktorý je spojený s detskou radosťou. Spoznajte šarkany a ich pôvod

Najťažšie je ho skonštruovať a potom sa s napätím pozerať, či vôbec vzlietne. Presne tieto pocity v detstve zažívali takmer všetci, ktorí si skúšali lietanie šarkanov, či takzvaných „drakov" na oblohe. Ich lietanie však v mnohom záviselo od poveternostných podmienok, a práve na to je jesenné obdobie ako stvorené.

Michal Szentivanyi|19. september 2024|19:00:08

Ilustračné foto. Zdroj: TASR/AP

Súvisiaci článok
Jesenný výlet do prírody a pútavá aktivita pre deti. Zber gaštanov je tu, v Žiline striehnite na tieto miesta
Čítajte viac >

Dizajn dnešných šarkanov má mnoho podôb, no väčšina si pamätá hlavne ten základný - štvorstenný. Podľa časopisu Quark za ním stál fyzik a vynálezca Alexander Graham Bell, ktorý žil a pôsobil na prelome 19. a 20. storočia.

Šarkan, ktorý uniesol človeka

Tento typ šarkana vznikol na základe experimentov Grahama Bella. Najskôr sa snažil vypúšťať boxové draky a z pokusov postaviť šarkana. Ten sa dal rôznymi spôsobmi ladiť a bol dostatočne veľký na to, aby uniesol človeka aj motor. Alexander Graham Bell týmto činom dokázal, že je možné skonštruovať veľké lietajúce zariadenie bez toho, aby došlo k zvýšeniu celej váhy. Fyzici v tých časoch totiž hlásali teórie, že dvojnásobným zväčšením plochy šarkana sa jeho hmotnosť zvýši. A to až štvornásobne. Graham Bell preto namiesto jedného veľkého krídla zostrojil množstvo malých. Tie boli vo forme štvorstenov.

TASR 2.png Ilustračné foto. Zdroj: TASR

Šarkany sú zábavné a ekologické

Menšie štvorstenné šarkany vás síce do oblohy nevynesú, no potenciál lietania majú, a tým pádom vedia rozveseliť aj tých najmenších. S príchodom pestrofarebného lístia a ranného prebúdzania do hmly sa mení aj nálada a denné zvyky či hry. Aj vy sa preto môžete rozhodnúť ozdobiť jesennú oblohu rôznymi kosodĺžnikovými tvarmi. Dizajn je len na vás.

Sekundárnym bodom zábavy pri púšťaní šarkanov je uvedomenie si celého spôsobu funkčnosti. Je totiž závislý len na prírodných zákonoch a tým pádom je pri hre nezávadný voči životnému prostrediu.

TASR AP 2.JPG Ilustračné foto. Zdroj: TASR/AP

Za absolútnym vznikom šarkanov ako takých stojí tento národ

Za vznikom šarkanov ako takých však celkom nestojí Alexander Graham Bell, ktorý jeho dizajn len fyzikálne vylepšil, ale podľa časopisu Ženy so štýlom sú za tým Číňania. Prvý čínsky šarkan vzlietol asi pred 3 000 rokmi.

TASR.jpg Ilustračné foto. Zdroj: TASR

„Tieto lietajúce zariadenia používali pri boji, slúžili na odstrašenie nepriateľa a zvyšovanie bojovej morálky. Číňania tiež verili, že šarkan odnáša z domu smolu a nešťastie. Vyrábali sa z hodvábu a z bambusu. U nás sa púšťajú šarkany na jeseň, hoci v Číne sa začínajú púšťať na jar. Neskôr sa robenie a púšťanie šarkanov rozšírilo aj v iných ázijských krajinách, až napokon aj do zvyšku sveta. Vo viacerých krajinách sa organizujú súťaže, šarkaniády, čiže dračie festivaly, ktorých sa zúčastňujú celé rodiny," informoval portál Ženy so štýlom.

Neváhajte preto ani vy a doprajte svojim najmenším a aj sebe radosť z púšťania šarkanov. Môžete si ich vyrobiť buď sami alebo kúpiť už vopred vyrobené kusy.


Súvisiaci článok
Skrytý poklad plný vitamínov: Slivky vás potešia chuťou a dobijú energiou
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť