Jesenné recepty: Tekvicové, jablkové a orechové špeciality, ktoré rozvoňajú vašu kuchyňu

Tekvica, jablká a orechy - trojica, ktorá k jeseni jednoducho patrí. Spojte ich do chutných jedál, ktoré vás zahrejú, potešia dušu a premenia každý obyčajný deň na malý sviatok.

Radka Kostánová|12. október 2025|13:30:00

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Zahaľte sa do farieb jesene: Čo by ste mali mať túto sezónu v šatníku?
Čítajte viac >

Jeseň je čarovné obdobie, ktoré priamo volá po domácej pohode. Stačí zapáliť sviečku, uvariť si čaj a nechať sa unášať vôňou pečenej tekvice, sladkých jabĺk a čerstvo posekaných orechov.

Tekvicové dobroty - kráľovná jesene v hlavnej úlohe

Tekvica nie je len ozdobou na terase – je to aj poklad v kuchyni. Vyskúšajte napríklad krémovú tekvicovú polievku s kokosovým mliekom a štipkou muškátového orieška. Ak túžite po niečom sladkom, stavte na tekvicový cheesecake alebo nadýchané tekvicové muffiny s kúskami čokolády. Tekvica je jemná, zdravá a výborne sa kombinuje so škoricou, zázvorom či vanilkou.

Recept na tekvicovú polievku:

Ingrediencie: 700 g tekvice hokkaido (alebo maslovej), 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1 PL olivového oleja, 700 ml vývaru (zeleninového alebo kuracieho), 100 ml kokosového mlieka alebo smotany na varenie, muškátový oriešok, soľ, čierne korenie a štipka zázvoru.

Postup: Tekvicu umyte, zbavte jadierok a nakrájajte na kúsky. Na oleji orestujte cibuľu a cesnak, pridajte tekvicu a krátko opečte. Zalejte vývarom, varte asi 20 minút do zmäknutia. Rozmixujte ponorným mixérom, dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom. Na záver vmiešajte kokosové mlieko alebo smotanu. Podávajte s opraženými semienkami alebo kvapkou oleja z tekvicových jadier.

flat-lay-delicious-soup-arrangement.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Orechové lahôdky - chuť, ktorá zahreje

Orechy v sebe skrývajú kúsok energie aj luxusu. Stačí hrsť vlašských či lieskových a každé jedlo dostane nový rozmer. Vyskúšajte domáce medovo-orechové sušienky, banánovo-orechový chlieb alebo slané maslové sušienky s rozmarínom a vlašskými orechmi. A ak máte radi jednoduchosť - orechy opražte na panvici s medom a štipkou škorice.

Recept na chrumkavé medovo-orechové sušienky

Ingrediencie: 200 g mletých orechov (vlašské alebo lieskové), 80 g hladkej múky, 50 g medu, 50 g masla, 1 vajce, 1 ČL škorice a štipka soli.

Postup: V miske zmiešajte maslo s medom a vajcom. Pridajte orechy, múku, škoricu a soľ. Vypracujte mäkké cesto. Z cesta tvarujte malé guľôčky, jemne ich roztlačte na plech s papierom na pečenie. Pečte pri 170 °C asi 12 – 15 minút dozlatista. Po vychladnutí sú chrumkavé, voňavé a neodolateľné.

pexels-polina-kovaleva-5430779.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Pexels.com

Jablkové pokušenie - vôňa detstva a škorice

Nie je nič jesennejšie ako teplý koláč priamo z rúry. Jablkový štrúdľ s hrozienkami a orechmi, voňavé jablkové lievance alebo karamelizované jablká so šľahačkou - to sú chute, ktoré vracajú spomienky na babičkinu kuchyňu. Jablká sú ideálne na pečenie, dusenie aj do kompótov - a v kombinácii s medom a orieškami chutia ako čistá jeseň.

Recept na jablkový koláč so škoricou a orechovou posýpkou:

Ingrediencie: 3 väčšie jablká, 200 g hladkej múky, 100 g masla, 80 g trstinového cukru, 2 vajcia, 1 prášok do pečiva, 1 ČL škorice, štipka soli a hrsť nasekaných orechov (vlašské alebo lieskové).

Postup: Zmäknuté maslo vymiešajte s cukrom, pridajte vajcia a premiešajte. Prisypte múku, prášok do pečiva, škoricu a soľ. Vymiešajte hladké cesto. Jablká ošúpte, nakrájajte na tenké plátky a primiešajte do cesta. Cesto nalejte do formy (∅ 24 cm), posypte nasekanými orechmi a trochou cukru. Pečte pri 180 °C asi 35 – 40 minút. Koláč voňajúci po škorici a orechoch sa výborne hodí k čaju aj k šálke horúcej čokolády.


Súvisiaci článok
Čadca má svoju prvú unikátnu rozhľadňu: Spája tradíciu a moderný dizajn (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť