Piatok 20. 09. 2024 21:19:47 | Meniny má Ľuboslav, Ľuboslava

Blíži sa termín na zmenu zdravotnej poisťovne: Úrad varuje aj pred nekalými praktikami pri prepoisťovaní

Na zmenu zdravotnej poisťovne majú ľudia čas do konca septembra. Pripomína to Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

TASR|20. september 2024|19:30:01

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Policajti si prilepšia. Poslanci schválili nárok na dočasný stabilizačný a náborový príspevok
Čítajte viac >

Poistenci si môžu vybrať medzi štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou a súkromnými zdravotnými poisťovňami Dôvera a Union.

Zmeniť zdravotnú poisťovňu je možné raz ročne, pričom prihlášku možno poslať len do jednej poisťovne. Ak poistenec podal prihlášku do viacerých poisťovní, je povinný vziať do pondelka 30. septembra podané prihlášky späť a vybrať si jednu, na ktorej trvá. „Ak tak poistenec neurobí, všetky jeho prihlášky podané z dôvodu zmeny zdravotnej poisťovne sú neplatné," vysvetlila pre Tlačovú agentúru Slovenskej republiky hovorkyňa Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Monika Beťková. Zmena sa akceptuje od stredy 1. januára nasledujúceho roka. Poistenec je povinný informovať o nej svojho zamestnávateľa.

6121.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Úrad v tejto súvislosti upozorňuje na prípady neoprávnenej zmeny zdravotnej poisťovne a nekalé praktiky pri nábore poistencov zo strany poisťovní. „Poistenci vo svojich minuloročných podaniach často uvádzali, že k zmene zdravotnej poisťovne došlo bez ich vedomia, že zo strany osôb, ktoré s nimi prihlášku spísali, boli poskytnuté zavádzajúce či nepravdivé informácie, prípadne boli informovaní o spísaní ankety o ponúkaných benefitoch či prieskume spokojnosti so zdravotnou poisťovňou, nie o podaní prihlášky," priblížila Beťková.

Nekalé praktiky pri prepoisťovaní sa podľa úradu opakujú aj tento rok. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou preto odporúča vždy si dobre prečítať všetky papiere, ktoré sú predložené na podpis. Zároveň pripomenul, že prihlášku je možné vziať späť bez udania dôvodu do štvrtka 31. októbra.


Súvisiaci článok
Žilina zvyšuje úroveň kyberbezpečnosti: Projekt za 480-tisíc eur spustia na budúci rok
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť