Sobota 27. 04. 2024 11:12:41 | Meniny má Jaroslav

Slováci plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť v priemere do 100 eur

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

TASR|29. marec 2024|15:00:16

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Žiadna svätá omša, oltáre bez chrámového rúcha: Kresťania spomínajú na utrpenie, ukrižovanie a smrť Ježiša
Čítajte viac >

„K veľkonočným tradíciám patrí aj príprava tradičných veľkonočných jedál, výzdoba či výslužka pre šibačov. Staršie generácie či obyvatelia východného Slovenska majú hlbšie zakorenené tradície späté s Veľkou nocou, preto je pre nich prirodzené siahnuť počas veľkonočných nákupov hlbšie do vrecka," interpretovala rozdiely Denisa Lakatošová z agentúry.

Veľkú noc vníma predovšetkým ako kresťanský sviatok 54 % respondentov. Najviac si ju s kresťanstvom spájajú predovšetkým staršie generácie (59 %), obyvatelia malých obcí s počtom obyvateľov do 5000 (63 %) či obyvatelia Prešovského kraja (67 %).

Staršie generácie nad 55 rokov plánujú podľa prieskumu minúť priemerne okolo 108 eur a obyvatelia menších obcí 103 eur. Obyvatelia Prešovského kraja odhadujú svoju útratu na 120 eur. Je to o 23 eur viac, ako je priemer populácie, a o takmer 36 eur viac, ako plánujú minúť obyvatelia Bratislavského kraja.

„Aj keď sa ceny potravín za posledné týždne stabilizovali, väčšina Slovákov a Sloveniek (63 %) plánuje uvážlivo míňať peniaze na veľkonočné nákupy. Takmer pätina obyvateľov dokonca tvrdí, že sa plánujú viacerých vecí zrieknuť a na veľkonočných prípravách budú šetriť," uzavrela agentúra s tým, že 59 % populácie plánuje minúť rovnako veľa ako vlani.


Súvisiaci článok
Žilinská župa podpísala dôležité memoranda ohľadom stredných škôl. Zelené zručnosti sú dôležité
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť