Piatok 26. 04. 2024 15:34:41 | Meniny má Jaroslava

Žilinská župa podpísala dôležité memoranda ohľadom stredných škôl. Zelené zručnosti sú dôležité

Počas stredy 27. marca sa Žilinský samosprávny kraj podieľal na podpise dôležitých memoránd. Za župu bola prítomná jej predsedníčka Erika Jurinová, ktorá slávnostne podpísala memorandá o spolupráci stredných škôl. Konkrétne Strednej odbornej školy stavebnej v Žiline a Spojenej školy v Martine so Štátnym inštitútom odborného vzdelávania v rámci Plánu obnovy a odolnosti.

Michal Szentivanyi|28. marec 2024|16:45:03

Zdroj: zilinskazupa.sk

Súvisiaci článok
Zdravotná poisťovňa zostavila rebríček najlepších nemocníc. Pozrite, ako dopadla tá vo vašom regióne
Čítajte viac >

V rámci plánu obnovy išlo o tematiku v oblasti programu REPowerEU, ktorý sa sústredí na zelenú transformáciu a obmedzuje závislosť Európskej únie od zahraničných fosílnych palív z východu. „Pre školy predstavuje podpísanie memoránd zlepšenie vzdelávania a zvýšenie kvality žiakov v odbore Technik energetických zariadení budov," konštatuje župa. Tieto úkony prebiehajú s vytýčenými cieľmi Európskej únie, najmä v oblasti boja s klimatickou krízou vrátane prechodu na zelenú ekonomiku, čo si vyžaduje prípravu vysoko kvalifikovaných odborníkov, ktorí musia disponovať vhodnými zelenými zručnosťami v oblasti obnoviteľných zdrojov energie.

2024_03_27_Memorandum_SIOV_skoly-2.jpg Zdroj: zilinskazupa.sk

Nové učebne pre nové zručnosti

Podľa kraja tak učebne vybudované na uvedených stredných školách budú slúžiť na získanie zručností a overovanie nadobudnutých vedomostí v oblasti nasadzovania obnoviteľných zdrojov energie s využitím SMART technológií. „Školy ich budú používať na vyučovanie v oblasti zlepšenia nakladania s energiami existujúcich budov smerom k znižovaniu emisií oxidu uhličitého a využívaniu vodíka. Celková investícia pre obidve školy je plánovaná vo výške dvoch miliónov eur," pokračuje župa.

2024_03_27_Memorandum_SIOV_skoly-6.jpg Zdroj: zilinskazupa.sk

„Teší ma, že Žilinský samosprávny kraj zahajuje reformy v oblasti zelených zručností. Sme krajom inovácií a našou snahou je aj dosahovať technologický progres v súvislosti so šetrením energiami a investovaním do obnoviteľných zdrojov energie. Pokiaľ chceme docieliť rozvoj kľúčových odvetví nášho hospodárstva, je potrebné, aby sa zelené zručnosti stali pre nás samozrejmosťou. Každý z nás môže prispieť k zmene a som rada, že vďaka REPowerEU dostanú naši žiaci a pedagógovia príležitosť rozvíjať svoje odborné zelené zručnosti a byť vzorom pre ostatných," dodala ku projektu predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová.

Motivácia pre ostatné kraje

Aj Branislav Hadár ako riaditeľ Štátneho inštitútu pre odborné vzdelávanie mal čo povedať. „Dnešným podpisom memoranda otvárame so Žilinským samosprávnym krajom ďalšiu spoluprácu tentokrát zameranú na rozvoj zelených zručností. Tento krok predstavuje príležitosť aj pre ostatné samosprávne kraje a ich školy v napĺňaní agendy a cieľov vytýčených v ich strategických dokumentoch a Agende 2030. Energetika v smere ochrany svetovej klímy predstavuje kľúčové odvetvie, ktoré si vyžaduje kvalifikovaných ľudí. Verím, že dnes odštartovaná spolupráca nám vzájomne pomôže ich výrazne doplniť," povedal Hadár.

2024_03_27_Memorandum_SIOV_skoly-3.jpg Zdroj: zilinskazupa.sk


Súvisiaci článok
Práce na Vrbickom moste pri Mikuláši pokračujú betónovaním. Slabšia zima pracovníkom výrazne pomohla
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť