Streda 24. 04. 2024 17:00:17 | Meniny má Juraj

Najlepšiu tuniakovú desiatu vie pripraviť Martina zo Spojenej školy v Ružomberku (FOTOGALÉRIA)

Študentka Spojenej školy v Ružomberku, Martina Balážová, získala vo finálovom kole súťaže Rio Mare Desiata Roka 2022 prvé miesto. Pre svoju školu vyhrala poukaz v hodnote dve tisíc eur. Foto: Spojená škola Ružomberok

Juliana Krčulová|8. november 2022|08:00:19


Súvisiaci článok
Martinskí záchranári zabezpečili na horské chaty v Malej Fatre AED defibrilátory (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Prvé kolo súťaže Rio Mare Desiata Roka 2022 bolo podľa pedagogičky Spojenej školy v Ružomberku, Petry Moravčíkovej, korešpondenčné kolo, ktorého hlavnou úlohou bolo vymyslieť desiatu s použitím tuniaka Rio Mare:

„Museli byť splnené určité podmienky. Po vyhodnotení sme sa dozvedeli, že sme postúpili do finálového kola. Boli sme príjemne prekvapení a veľmi šťastní. Z celého Slovenska vybrali až dve finalistky z našej školy, Martinu Balážovú a Ľubicu Žitníkovú, ktoré sú žiačkami 2. ročníka Odborného učilišťa Spojenej školy v Ružomberku,“ priblížila Moravčíková a ďalej o priebehu súťaže pokračovala:

1-scaled.jpg

„Po spracovaní tejto skvelej správy, naše finalistky išli do finále s tým, že vyhrajú pre školu prvú cenu, ktorou bola poukážka v hodnote 2 000 eur na nákup hrncov. V stredu 19. októbra 2022 sme sa zúčastnili finále Rio Mare Desiata Roka 2022, ktoré sa konalo v Škole varenia Chefparade v Bratislave,“ uviedla pedagogička Spojenej školy v Ružomberku.

Finalistov bolo podľa jej slov desať a každý súťažil s vlastným originálnym receptom svojej desiaty:

„Počas tohto podujatia mali finalisti možnosť ochutnať skvelé jednohubky. Všetky jedlá, ako už napovedá aj samotný názov súťaže, obsahovali tuniaka Rio Mare rôznych chutí. Súťažiaci mali možnosť sa bližšie spoznať s kuchármi, ako sú Martin Kolník, Peter Slačka a Zdeněk Křížek. Finále bolo obohatené o kvalitné vybavenie od firmy Tefal, ktorá bola spoluorganizátorom súťaže. Programom nás prevádzala moderátorka Kvetka Horváthová a samozrejme nechýbal ani špeciálny hosť, ktorým bol olympijský medailista Jakub Grigar,“ doplnila pedagogička Petra Moravčíková a o priebehu očakávaného finále uviedla:

2-scaled.jpg

9-scaled.jpg

13-scaled.jpg

„Finále spočívalo v príprave štyroch porcií desiaty. Tri porcie museli byť na tanieri a jedna v desiatovej krabičke Rio Mare. Na prípravu mali finalisti 35 minút. Hlavnou surovinou každej desiaty musel byť tuniak Rio Mare. Desiaty boli krásne naaranžované a súťažiaci mimoriadne šikovní. Po vyhodnotení odbornej poroty prvé miesto obsadila desiata našej finalistky Martiny Balážovej s názvom Hrebienky Rio Mare. Prvé miesto nás mimoriadne potešilo. Dostali sme šek v hodnote 2 000 eur od firmy Tefal na vybavenie učebne na odborný výcvik. Každý súťažiaci dostal sadu nožov od firmy Tefal a veľké množstvo dobrých rád a skúsenosti k tomu,“ uzavrela Petra Moravčíková, majsterka odborného výcviku a zároveň triedna učiteľka Martiny Balážovej a Ľubice Žitníkovej.

16.jpg

25-scaled.jpg

20-scaled.jpg

33-scaled.jpg

42-scaled.jpg


Súvisiaci článok
Trojročný Ťapko zo Žilinského útulku hľadá nový domov (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť