Štvrtok 09. 05. 2024 14:52:44 | Meniny má Roland

V Bytči má pomenovanú ulicu aj pamätnú tabuľu. V apríli si pripomíname narodenie a smrť Alexandra Lombardiniho

Alexander Lombardini je rodák zo Žilinského kraja. Narodil sa vo Veľkej Bytči do rodiny, ktorá mala talianskych predkov. V mesiaci apríl si pripomíname jeho narodenie aj smrť.

Radka Kostánová|27. apríl 2024|20:00:22

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Mesto Bytča a tikzilina.eu

Súvisiaci článok
Rozkvitnutá jar: Na sídlisku v Bytči vyrastú motýlie a včelie lúky
Čítajte viac >

Alexander Lombardini sa narodil v Bytči, no neskôr študoval v Bratislave a Budapešti. Za nezvyčajné meno môže to, že jeho predkovia z otcovej a matkinej strany boli Taliani. Neskôr počas života ich potomkovia splynuli so slovenským prostredím a všetky generácie reprezentovali slovenský verejný život a kultúru.

Ako uviedli zástupcovia mesta Bytča na sociálnej sieti, Alexander Lombardini vyštudoval právo a bol z neho skutočne vynikajúci právnik. Do dejín sa však zapísal aj ako historik, archivár a vlastivedný pracovník.

Uchoval veľa vzácnych údajov z dejín Slovenska

Vďaka Lombardiniho výskumom sa podarilo uchovať veľa vzácnych údajov z dejín regiónu a Slovenska.

„V roku 1874 vydal dielo „Stručný dejepis slobodného mesta Žiliny“. Spracoval miestopisnú štúdiu Bytče (1884), dejiny niekoľkých hradov a životopisné medailóny slovenských národných dejateľov z literatúry a umenia,“ doplnili zástupcovia mesta.

Zomrel mladý, už vo veku 46 rokov, pretože mal dlhú a ťažkú chorobu. Marianna Mlíchová z Turistickej informačnej kancelárie mesta Žilina na webe priblížila, že Lombardini bol významnou osobnosťou Žiliny. Dokonca mu samospráva a Zbor žilincov v roku 2000 odhalili pamätnú tabuľu na dome, v ktorom žil. V roku 2010 v tomto dome bola zriadená prvá súkromná muzeálna expozícia Dom Lombardini.

Alexander Lombardini patril podľa slov Mlíchovej k predstaviteľom našej kultúry, ktorí sa v období po zatvorení Matice slovenskej, usilovali svojimi literárnymi a historickými prácami udržať v slovenskom národe jeho prebudené národné povedomie.

„V Bytči máme po našom rodákovi pomenovanú ulicu a osadenú pamätnú tabuľu na budove ZUŠ, dodalo vedenie mesta Bytča.


Súvisiaci článok
V Bytči vdýchnu život novému sociálno-zdravotnému zariadeniu. Projekt odobril aj rezort práce
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť