Pondelok 29. 04. 2024 21:09:26 | Meniny má Lea

Rozkvitnutá jar: Na sídlisku v Bytči vyrastú motýlie a včelie lúky

Vďaka priaznivému počasiu mohla bytčianska samospráva začať s čistením trávnatých plôch a dokonca aj s prvým kosením oveľa skôr, ako po iné roky. Adriana Brziaková, hovorkyňa mesta Bytča, informovala médiá o ďalších plánoch.

Radka Kostánová|12. apríl 2024|09:30:44

Ilustračné foto. Zdroj: bytca.sk

Súvisiaci článok
Nový deväťkilometrový úsek cyklochodníka prepojí Žilinský kraj s Trenčianskym. Povedie až po Bytču
Čítajte viac >

V mesiaci apríl mesto Bytča plánuje pokračovať v aktivitách súvisiacich so skrášlením verejných priestorov a výsadbou zelene v jednotlivých mestských častiach. Médiá o tom informovala Adriana Brziaková, hovorkyňa mesta. Doplnila, že na sídlisku 1. mája vyrastú dve kvitnúce lúky. Sú to plochy, ktoré boli poškodené a rozryté divou zverou.

Motýlie a včelie lúky

Ešte pred Veľkou nocou sa mesto Bytča rozhodlo využiť rozrytú pôdu na sídliskových trávnikoch, ktorú tento rok „skyprili“ diviaky. Hovorkyňa mesta spresnila, že ide o Kvetnú a Okružnú ulicu na sídlisku 1. mája, kde čoskoro vyrastú motýlie a včelie lúky. Tým, že sa tam zasejú semienka kvetov, tam vznikne priestor, ktorý priláka do územia veľké množstvo motýľov a ďalších opeľovačov.

„Kvitnúca lúka vie plne nahradiť trávnik. Nie je tak náročná na zavlažovanie a časté kosenie, je odolná voči suchu. Takéto miesta potom poskytujú dostatok životného priestoru rôznym druhom opeľovačov,“ uviedol Matúš Bielik z referátu životného prostredia.

Medzi ďalšie aktivity, ktoré skrášlia verejný priestor v meste Bytča, bude vysadenie tisov pred budovou Mestského úradu. Ako priblížila Brziaková, ich kompozičnú výsadbu schválil aj Krajský pamiatkový úrad Žilina, nakoľko ide o výsadbu v pamiatkovej zóne mesta. Tisy nahradia vyschnuté smreky.

„Čo sa týka stromov, riešili sme taktiež havarijný stav v Malej Bytči, kde sa museli odstrániť poškodené dreviny jaseň a dub. Na Deň Zeme ideme realizovať rozsiahlu výsadbu krovín aj stromčekov, a to v priestoroch našich materských škôl. Ovocné kríčky a stromy môžu v budúcnosti slúžiť deťom ako edukačný materiál. Do aktivity výsadby drevín sa plánujú zapojiť aj pracovníci Mestského úradu v Bytči,“ dodal Dušan Beníček, vedúci oddelenia výstavby a životného prostredia.

Hovorkyňa dodala, že bytčianska samospráva zabezpečuje po celý rok kosenie zelene na pozemkoch, ktoré sú v jeho vlastníctve alebo správe, pravidelne podľa funkcie plochy. Súbežne prebieha aj celoročné polievanie novovysadených drevín, ktoré boli vysadené za posledné roky, kontroluje sa kolovanie a úväzy o koly.


Súvisiaci článok
V Bytči vdýchnu život novému sociálno-zdravotnému zariadeniu. Projekt odobril aj rezort práce
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť