Piatok 03. 05. 2024 00:28:19 | Meniny má Galina, Timea

Zrekonštruované centrum na slovensko-poľskej hranici posilňuje bezpečnosť a spoluprácu

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky oznámilo dokončenie rekonštrukcie hraničného priechodu Trstená – Chyžné, ktorý teraz slúži ako moderné centrum pre spoločnú prácu slovenských a poľských policajtov. Tento projekt, podporený grantom z Fondu EÚ pre vnútornú bezpečnosť, zvyšuje bezpečnosť občanov oboch krajín a prispieva k stabilite v rámci EÚ.

Juliana Krčulová|23. apríl 2024|11:30:02

Zdroj: Facebook/Ministerstvo vnútra SR

Súvisiaci článok
Zelená revolúcia v Žiline nekončí. So zmenou klímy sa porátali aj v Trnovom, populárny biopark a líniová výsadba stromov
Čítajte viac >

Zástupcovia Ministerstva vnútra Slovenskej republiky na sociálnej sieti avizovali, že koncom marca odovzdali do užívania novo-zrekonštruované priestory na hraničnom priechode Trstená – Chyžné. Nová budova bude podľa ich slov slúžiť na spoločný výkon slovenských aj poľských policajtov.

„Už teraz významne prispieva k bezpečnosti nielen občanov Slovenskej republiky a Poľskej republiky, ale aj celej Európskej únie. Pracovisko prioritne slúži ako kompenzačné opatrenie v dôsledku zrušenia hraničných kontrol na vnútorných hraniciach. Zabezpečuje nepretržitý kontakt a výmenu informácií, spolupôsobí pri cezhraničných operáciách, pri dočasnom obnovení hraničných kontrol, organizácii spoločných hliadok, mimoriadnych udalostiach a pri vykonávaní readmisií a extradícií,“ konkretizovali kompetentní z ministerstva.

437728038_833198745503526_2941146874846632740_n.jpg Zdroj: Facebook/Ministerstvo vnútra SR

Občania, ktorí v minulosti prechádzali cez hraničný priechod, si možno ešte pamätajú budovu v havarijnom stave. Vďaka grantu z Fondu Európskej únie pre vnútornú bezpečnosť však vzniklo dôstojné Centrum policajnej a colnej spolupráce Trstená – Chyžné.

„Záštitu nad projektom prevzal úrad medzinárodnej policajnej spolupráce Prezídia Policajného zboru. Rekonštrukcia by sa nezaobišla bez súčinnosti odboru investícií sekcie ekonomiky Ministerstva vnútra SR, centra podpory Žilina a Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline,“ priblížili zástupcovia Ministerstva vnútra Slovenskej republiky.

Na oficiálnom otvorení sa zúčastnili delegácie Poľska a Slovenska, v zastúpení: Renata Obrzut, zástupkyňa veliteľa Karpatského oddielu hraničnej stráže, Tomasz Drożdżak, zástupca veliteľa Vojvodskej polície v Krakove, Adrián Havelka, riaditeľ úradu medzinárodnej policajnej spolupráce Prezídia PZ a Roman Bilský, riaditeľ KR PZ v Žiline.


Súvisiaci článok
Potešujúca novinka pre občanov Ružomberka. Cenu tepla napriek nízkemu odberu zachovajú
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť