Utorok 30. 04. 2024 20:16:10 | Meniny má Anastázia

Zelená revolúcia v Žiline nekončí. So zmenou klímy sa porátali aj v Trnovom, populárny biopark a líniová výsadba stromov

Nie je žiadnou novinkou, že aktuálne klimatické zmeny sú výzvou pre každé európske mesto. Žilina tiež nezaostáva, a tak radnica realizuje rôzne projekty a aktivity, aby sa zabránilo zvyšovaniu skleníkových plynov a podobných nežiadúcich aspektov dnešnej doby. Jeden z príkladov pochádza zo žilinskej mestskej časti Trnové, kde sa to v tamojšom bioparku zelená na každom kroku.

Michal Szentivanyi|22. apríl 2024|09:00:03

Zdroj: Facebook/Mesto Žilina

Súvisiaci článok
Žilina sa zelená: Investícia 1,5 milióna eur do zelenej budúcnosti
Čítajte viac >

Zelená budúcnosť Žiliny s investíciou vo výške 1,5 milióna eur

V priebehu posledných troch rokov mesto Žilina investovalo sumu presahujúcu 1,5 milióna eur do rôznych environmentálnych iniciatív a jednou z nich sú aj aktivity v bioparku v Trnovom. Tieto opatrenia majú znížiť emisie skleníkových plynov a posilnenie adaptability mesta na meniace sa klimatické podmienky a ich ďalšie dôsledky.

Biopark v Trnovom

Investícia putovala aj do bioparku v Trnovom, ktorý vznikol už v roku 2022. „Pri revitalizačných prácach z územia parku zmizli pôvodné porasty z náletových drevín. Územie bioparku bolo riešené v troch základných častiach, a to voľné lúčne priestranstvo, mokraď s prirodzenou vegetáciou a menšia lúčna plocha. Vo vstupnej časti parku pribudli mlatové chodníky, móla s menšou mokraďou a parkový trávnik. Biopark v Trnovom doplnila nová výsadba a pribudla drobná architektúra. V centrálnej časti parku je vybudovaný spevnený štrkový trávnik, ktorý má zvýšenú odolnosť voči zašľapávaniu. Územie parku sa nachádza v tesnej blízkosti unikátneho dreveného Kostola sv. Juraja, ktorý vďaka revitalizácii získal dôstojné okolie," informuje na sociálnej sieti mesto Žilina s tým, že celková suma, ktorá bola do bioparku naliata, sa nachádza vo výške 153 162,01 eur a realizácia prebehla v rokoch 2017 až 2022.

438092668_766931205579832_5285309817166251631_n.jpg Zdroj: Facebook/Mesto Žilina

Pribudli aj stromy

V Žiline však okrem toho pribudlo spolu 638 nových stromov. Použité druhy drevín sú podľa radnice odolné voči klimatickým zmenám a škodcom. Význam výsadby nových stromov do urbanizovaného priestoru je dôležitý z environmentálneho, zdravotno-sociálneho aj ekonomického aspektu. „Stredne rastúci ihličnatý alebo listnatý strom vysadený v mestskom prostredí a ponechaný po dobu desať rokov znižuje skleníkové plyny, spotrebu energie, eróziu vrchnej pôdy, zároveň zlepšuje kvalitu vzduchu či vody a poskytuje stanovište voľne žijúcim živočíchom. Stromy poskytujú prirodzený tieň, tvoria vizuálnu i zvukovú bariéru a skrášľujú mesto," argumentuje mesto. Výsadba stromov radnicu stála 321 280,70 eur a realizovala ju v období rokov 2020 až 2023.


Súvisiaci článok
Mesto Žilina sumarizovalo klimatický projekt. Prispel naň štátny rozpočet i nórske granty
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť