Piatok 17. 05. 2024 07:44:56 | Meniny má Gizela, Aneta

Krízový štáb v Žiline musel mimoriadne zasiahnuť. V Budatíne došlo k závažnému zosuvu pôdy

Počas štvrtka 2. mája na Mestskom úrade v Žiline zasadal krízový štáb. Ten sa zaoberal náhlym zhoršením situácie v mestskej časti Budatín. Situácia zašla až tak ďaleko, že museli vyhlásiť mimoriadnu situáciu, ktorá platí už od ranných hodín.

Michal Szentivanyi|2. máj 2024|13:46:36

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž/Žilina SP21, zilina-gallery.sk a freepik.com

Súvisiaci článok
Situácia pod Strečnom už neznesie odklad. Krízový štáb priniesol provizórne riešenie s tunelom Višňové
Čítajte viac >

Mestský úrad vydal rozhodnutie po tom, ako došlo k zosuvu svahu a následnému poškodeniu komunikácie na Ulici Ku Zvonici. Mimoriadny stav platí od štvrtka 2. mája 2024 od 8:00 hodiny. O tomto stave informovala Zuzana Ondrášová z odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou mesta Žilina.

Screen Shot 05-02-24 at 01.44 PM.JPG Zdroj: google.com

Došlo k porušeniu vozovky

Situácia sa skomplikovala v mestskej časti Žilina - Budatín, kde v dôsledku pôsobenia prírodných síl došlo k zosuvu svahu s porušením miestnej komunikácie na Ulici Ku zvonici, ktorá je situovaná na mieste zosuvu a zabezpečuje prístup k rodinným domom. „Pod komunikáciou sa nachádzajú inžinierske siete plynovodu a vodovodu. Na základe posudku a obhliadky miesta je predpoklad rozšírenia zosuvu a riziko svahovej deformácie s možným ohrozením života, zdravia, majetku a životného prostredia, ako i činnosť zložiek integrovaného záchranného systému v dotknutej mestskej časti Žilina – Budatín pre prípad ich nutného zásahu," dodáva Ondrášová.

Ľudia by mali začať sledovať stav vo svojich pivniciach

„Správca cesty vykoná nevyhnutný rozsah stavebno-technických opatrení k eliminácií rizika ďalšieho zosuvu komunikácie v úseku poškodených svahovými deformáciami, dopravným značením a organizáciou prác. Zároveň žiadame obyvateľov v tejto lokalite, aby minimalizovali vypúšťanie vody na vozovku a sledovali podpivničené časti svojich obydlí,“ vysvetlil vedúci oddelenia krízového riadenia a bezpečnosti Mestského úradu v Žiline Lukáš Čerňava.

Mesto Žilina situáciu pravidelne monitoruje a samospráva bude verejnosť o ďalších skutočnostiach informovať.


Súvisiaci článok
Mimoriadna situácia ako pri zemetrasení: Národná rada SR sa chystá na zrýchlené rokovanie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť