Piatok 17. 05. 2024 06:28:17 | Meniny má Gizela, Aneta

Objavte fascinujúcu históriu hokeja na jedinečnej výstave Hokejové relikvie v OC Dubeň Žilina (VIDEO + FOTO)

Exkluzívne exponáty, vrátane originálnych častí hokejového výstroja a vzácnych predmetov zo súkromných zbierok, vás prevedú cez vývoj tohto obľúbeného športu od jeho počiatkov až po súčasnosť. Nezmeškajte túto príležitosť nahliadnuť do bohatej hokejovej histórie, ktorá je sprístupnená od štvrtka 2. mája 2024 v OC Dubeň Žilina.

Juliana Krčulová|2. máj 2024|08:00:03

Zdroj: zilina.sp21.sk

Súvisiaci článok
Hokejové relikvie: Exkluzívne exponáty vás prevedú históriou v OC Dubeň Žilina
Čítajte viac >

Od drevených pukov po modernú výstroj

Vedeli ste, že pôvod „modernej“ hokejky sa pripisuje kanadským Indiánom Mi’kmaq z provincie Nové Škótsko, že prvé puky boli drevené, zatiaľ čo niektoré helmy slúžili na skrytie plešiny? Tieto a ďalšie informácie odhaľuje výstava Hokejové relikvie, ktorá prichádza do OC Dubeň Žilina pri príležitosti Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji 2024.

Táto jedinečná výstava predstavuje autentické časti hokejového výstroja z uplynulého storočia až po súčasnosť. Premiéru si tu odbijú artefakty z osobných zbierok hokejového fanúšika Petra Šveca zo Sabinova a svetového šampióna v hokejbale a bývalého prvoligového hokejistu Róberta Kaššu zo Žiliny.

Návštevníci môžu obdivovať historické hráčske a brankárske helmy, rukavice, hokejky a iné súčasti výstroja. Expozíciu dopĺňajú textové a obrazové panely, ktoré poskytujú prehľad o histórii a vývoji hokejového výstroja od jeho začiatkov až po dnešok.

MixCollage-01-May-2024-02-21-PM-5152 (1).jpg Zdroj: zilina.sp21.sk

Z histórie hokejových artefaktov až po súčasnosť: Výstava plná zaujímavostí

Hokejový fanúšik zo Sabinova, Peter Švec, začal so zbieraním hokejových artefaktov zhruba pred šiestimi rokmi. „Niečo som dostal od blízkych, niečo som našiel, niečo som skúpil cez bazáre, od zberateľov z Ameriky a postupne sa to kopilo,“ uviedol s úsmevom Švec.

Spoluorganizátorom aktuálne prebiehajúcej výstavy je aj svetový šampión v hokejbale a bývalý prvoligový hokejista Róbert Kašša, ktorý sa postaral o textové a obrazové panely. „Vypichli sme z histórie najzaujímavejšie veci, napríklad ako vznikali prilby. Ľudia sa môžu dozvedieť, že jeden hráč v NHL nosil ochranu hlavy kvôli tomu, aby sa páčil babám a prilbou si zakrýval plešinu. Ďalej sa tu návštevníci dozvedia ako vznikali brankárske masky alebo ako vznikali hokejky, ktoré vynašli kanadskí Indiáni,“ priblížil Kašša.

Hokejová história očami legendy

K výstave Hokejové relikvie, ktorá prichádza do OC Dubeň Žilina pri príležitosti MS, sa nám vyjadrila aj legenda žilinského hokeja, držiteľ dodnes neprekonaného streleckého rekordu 1. SNHL a bývalý mládežnícky tréner, Robert Kašša starší. „Začínali sme v skromných podmienkach, keď v 70. až v 80. rokoch bol nedostatok výstroje, celkovo tovaru. Až trošku neskôr sa otvorila možnosť dovážať tovar z vyspelých hokejových krajín, kde aj tá výstroj mala úplne inú kvalitu. Ale na druhej strane, bola aj cenovo nedostupná, napríklad pre mladšie generácie zo skromnejších pomerov,“ zaspomínal hokejový veterán Robert Kašša.

Aktuálne prebiehajúcu výstavu Hokejové relikvie hodnotí ako prierez hokejovej histórie, ktorá začína na pomedzí päťdesiatych rokov po vojne a siaha až do súčasnosti. „Myslím si, že kto má aspoň troška záujem vniknúť do prostredia, v akom výstroji hráči hrali, tak si to rád pozrie. Je to zaujímavá výstava, ktorá ponúka na jednej strane históriu výstroja a na strane druhej, popisky a bannery, opisujúce rôzne ďalšie exponáty,“ dodal Robert Kašša starší.

IMG_9843.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk

Výstava Hokejové relikvie bude prístupná pre verejnosť v OC Dubeň Žilina od štvrtka 2. mája do piatka 31. mája 2024, a to v hlavnej časti nákupného centra aj v jeho pasážach.


Súvisiaci článok
Žilinská radnica čelí petícii: Obyvatelia Hájika bojujú proti spoplatneniu parkovania
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť