Štvrtok 02. 05. 2024 18:50:49 | Meniny má Žigmund

Dôležitá operácia na krčnom oddelení v žilinskej nemocnici. Pacienta veľmi trápila táto anomália

O tom, že odborníci v žilinskej nemocnici vedia, čo robia, svedčí aj najnovšia správa z odborného zákroku. Raritne umiestnený nádor totiž spôsoboval mladému pacientovi komplikácie s prehĺtaním, a tak si ho zobrali na starosť odborníci z otorinolaryngológie. Takúto operáciu nerobia každý deň.

Michal Szentivanyi|19. apríl 2024|18:15:32

Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Súvisiaci článok
Rozjasnený deň v ružomberskej nemocnici: Vlastnoručne vyrobené deky zahrejú tie najmenšie telíčka
Čítajte viac >

Upozorňujeme, že niektoré zábery nie sú vhodné pre deti a citlivé povahy.

O zákroku na tomto oddelení informovala hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina Zuzana Fialová. „Špecialisti z oddelenia otorinolaryngológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina zrealizovali operačný výkon, počas ktorého odstránili mladému pacientovi zriedkavý cievnatý nádor. Takmer 3-centimetrový juvenilný angiofibróm nosohltana prerastal do nosovej dutiny a spôsoboval nemalé komplikácie," popisuje nemocnica.

FNsP ZA_TS_Na oddelení otorinolaryngológie operovali pacienta so zriedkavým nádorom_2.JPG Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Je to raritná diagnóza

Juvenilný angiofibróm nosohltana je podľa názoru odborníkov ojedinelý, výrazne cievnatý nezhubný nádor, ktorý vyrastá z tkaniva nosohltana, a vyskytuje sa výlučne u chlapcov v predpubertálnom veku či u adolescentov, najčastejšie medzi 7. a 19. rokom života. „Medzi časté ťažkosti, ktoré nádor spôsobuje, patrí jednostranné masívne krvácanie a sťažené dýchanie nosom," pokračuje nemocnica.

FNsP ZA_TS_Na oddelení otorinolaryngológie operovali pacienta so zriedkavým nádorom_3.JPG Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

„Presná príčina vzniku juvenilného angiofibrómu v súčasnosti nie je známa, no predpokladá sa genetický pôvod, hormonálna teória či poruchy embryonálneho vývoja. Odstránenie nádoru je možné realizovať endoskopicky alebo vonkajším prístupom,“ vysvetlila primárka oddelenia otorinolaryngológie žilinskej nemocnice Gabriela Bugová.

437931613_833223158849915_7006525425787021713_n.jpg Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Aký bol postup?

Zákroku predchádzala embolizácia, teda uzavretie niektorých prívodových ciev vyživujúcich nádor, čím odborníci zmiernili krvácanie počas operácie, ktoré môže byť až život ohrozujúce. „Angiofibróm sme odstránili s endoskopickou kontrolou pomocou optiky zavedenej do nosovej dutiny v celkovej anestézii. Uvoľnili sme tak spoločný nosový priechod a pooperačne ho vytampónovali,“ doplnila primárka oddelenia Bugová s tým, že hoci ide o nezhubný nádor, jeho rast je rýchly, čo môže spôsobiť tlakovú deštrukciu lebečnej bázy a kostí tvárovej časti lebky. Okrem typických príznakov ako krvácanie z nosa, zúženie horných dýchacích orgánov a nosová sekrécia sa môže objaviť aj porucha čuchu a sluchu.

Úspešnú operáciu zrealizovali profesionáli v zložení:

  • primárka oddelenia otorinolaryngológie MUDr. Gabriela Bugová, PhD., MPH,
  • lekárka oddelenia otorinolaryngológie MUDr. Janka Haľková, lekár oddelenia otorinolaryngológie MUDr. Patrik Žabka,
  • sestry inštrumentárky oddelenia otorinolaryngológie Janka Malíková, Viera Bašťovanská a Bc. Dominika Borisová,
  • lekárky anestéziologičky oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny MUDr. Veronika Súlovcová a MUDr. Elena Moresová,
  • anestéziologická sestra oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny Janka Kopuníková,
  • sanitárky oddelenia otorinolaryngológie Eva Hálková a Jozefína Štrbáková.

438810883_833223162183248_6005170220449092609_n.jpg Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina


Súvisiaci článok
Žilinský kraj bije na poplach. Lekári-špecialisti sú pod veľkým tlakom, štát musí začať konať (VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť