Pondelok 29. 04. 2024 19:58:28 | Meniny má Lea

Kompa medzi Nezbudskou Lúčkou a Strečnom sa opäť rozbehne. Prichádza termín, kedy začne sezóna

Cez rozľahlú rieku Váh medzi Strečnom a Nezbudskou Lúčkou už niekoľko rokov premáva kompa, po ktorej sa ľudia presúvajú oveľa plynulejšie. Je to hlavne v prípadoch, keď sa pod Strečnom vyskytnú očakávané kolóny. Kompa tak uľahčuje život všetkým motoristom, ktorí to v okolí Žiliny potrebujú. Teraz už poznáme dátum, kedy sa jej služby opäť otvoria a začne nová sezóna.

Michal Szentivanyi|13. apríl 2024|18:00:20

Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Súvisiaci článok
Lávka pre peších v obci Strečno je hotová. Kompa bude premávať už len do zajtra
Čítajte viac >

Vodiči si tak prostredníctvom kompy pravidelne skracujú cestu z Martina do Terchovej o 25 kilometrov a zároveň sa môžu jednou ranou vyhnúť kolónam v Žiline. Nie je teda pochýb, že ide o veľmi využívaný prvok medzi motoristami v Žilinskom kraji počas letnej sezóny. Tohtoročnou špecialitou bude, že sprevádzkovanie kompy cez rieku Váh príde tohto roku skôr. Súvisí to zrejme aj s teplým počasím, ktoré tentoraz prišlo veľmi skoro. Kým napríklad v roku 2019 začala kompa premávať v polovici mája, tento rok je to skôr.

Kompa vodičom opäť uľahčí život vodičom už v polovici apríla

Dobrou správou pre motoristov teda je, že kompa začne svoju činnosť už v stredu 17. apríla od 8:00 hodiny ráno, čo potvrdila aj stránka obce Strečno na sociálnej sieti.

Pri tejto príležitosti bol už uverejnený aj cenník služieb pri preprave kompou:

cennik-kompa.jpg Zdroj: kompastrecno.sk

Starú kompu vystriedala nová

Tradícia kompy Strečno podľa vlastníckeho webu siaha do roku 1923. „V roku 1959 bola jej činnosť po demolácii veľkou vodou ukončená. Kompa bola drevená, rozmerov 9x9 metrov, neskôr 10x6 metrov. Znovuobnovenie kompy v dnešnej podobe nastalo v roku 1993. Po 25-ročnej prevádzke muselo dôjsť ku komplexnej rekonštrukcii z dôvodu poškodenia nosných častí kompy. Rekonštruovaná kompa bola do prevádzky uvedená 18. mája 2019," píše sa na webe, ktorý zastrešuje služby kompy na Váhu.

"Je to nová kompa, ktorá bude od soboty slúžiť ľuďom minimálne ďalších 20 rokov. To znamená, spravili sme všetko, čo sme mohli spraviť, aby sme ľuďom ukázali, že sa ešte dá zachrániť kompa, ktorá tu bola. Podarilo sa nám to a dnešným dňom začíname písať nové dejiny kompy Strečno," povedal ešte v roku 2019 pre TASR o vtedy novej, nástupníckej kompe jej prevádzkovateľ Bohuš Čurjak.

Plavidlo má nosnosť 30 ton. "Sme schopní previezť aj ťažšie autá, ale momentálne o tom neuvažujeme. Kompu totiž klasifikujem ako vyhliadkovú plavbu pre ľudí s tým, že si môžu so sebou previezť motocykel alebo automobil, poprípade menšie nákladné vozidlo. Chceme slúžiť turistom, všetkým, ktorí si prídu pozrieť krásu Strečna," dodal pre TASR v roku 2019 Čurjak.


Súvisiaci článok
Kam cez leto s deťmi: Stredoveká dedina Paseka a plavba kompou
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť