Štvrtok 16. 05. 2024 23:45:50 | Meniny má Svetozár

Nadšenci pre tanec oslavujú svoj medzinárodný deň. Pohyb je kľúčom k lepšiemu životu

Už z histórie vieme, že tanec nie je len činnosť, počas ktorej sa odreagujeme, ale je to aj umenie a cnosť, na ktorú nie všetci dosiahnu. Tanec okrem iného vytvára nové priateľstvá, lásky a rôznymi formami spája ľudí aj v pracovnom živote. Myšlienka tanca je zakotvená v dejinách ľudstva už dlho a táto činnosť má aj svoj medzinárodný deň, ktorý pripadá na 29. apríla.

Michal Szentivanyi|29. apríl 2024|19:30:36

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Zamilovaný máj v Považskom múzeu: Príde slávny Štefánik, obdivovať môžete aj Jarnú krásu
Čítajte viac >

O tom, tanec má rôzne formy ľudských spojení, píše aj portál vtedy.sk. Medzinárodný deň tanca sa podľa ich vedomostí pravidelne oslavuje už od roku 1982. Tento rok to pripadlo na pondelok 29. apríla.

Ľudstvo už dlho hľadá hlbšie odpovede na to, čo nás na tanci ako takom láka. Je to umenie, je to oddych, je to nevinná a zdravá aktivita. Niektorí ľudia zas tancujú, lebo im to napĺňa dušu a srdce majú potom naplnené radosťou. Odpovedí je, zdá sa, viacero. Niektorí sa dokonca tancu venujú aj vo voľnom čase a počas práce, keď ani nehrá žiadna hudba. Hudbu skrátka počujú vo vnútri.

young-female-dancer-classic-ballet-practising-dance-studio (1)_1600x900.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Prínosy tanca

Tanec má však aj viacero iných pozitívnych vlastností. Okrem toho, že je to aj športová disciplína a umenie, niektorí ho využívajú ako terapiu a zdroj endorfínov, Mnohí nepoznajú krajší spôsob, ako obecenstvu či verejnosti dať najavo svoje emócie. Aj preto je Medzinárodný deň tanca taký dôležitý, aby pripomínal všetky tieto prínosy spomínanej aktivity.

man-woman-dancing-together-ballroom-scene_1600x1143.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Niektorí to možno nevedia, no Medzinárodný deň tanca zastrešuje Medzinárodný divadelný ústav a Medzinárodná tanečná rada. Tanec je tiež pod ochrannými krídlami UNESCO. Deň sa pripomína už niekoľko desiatok rokov a zvolenie tohto výročia na 29. apríl nie je náhodné. Ide o deň, kedy sa v roku 1727 narodil francúzsky tanečník, choreograf a tvorca moderného baletu Jean Georges Noverre.


Súvisiaci článok
Ani tento rok nebudú nadšenci ochudobnení o festival Dotyky a spojenia. Uverejnili výberový program
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť