Streda 15. 05. 2024 21:36:55 | Meniny má Žofia, Sofia

Kam cez leto s deťmi: Stredoveká dedina Paseka a plavba kompou

Leto je v plnom prúde, čomu sa radujú najmä prázdninujúce deti. Ako im plnohodnotne vyplniť dva mesiace voľna? Vezmite ich napríklad do stredovekej dediny Paseka pod hradom Strečno. Tento výlet je vhodný pre deti každej vekovej kategórie, aj pre tie najmenšie. Ak máte doma starších školákov, určite ich zaujmete, ak ich zoberiete aj na hrad a užijete si spolu komentovanú prehliadku. Čerešničkou na záver môže byť plavba kompou cez rieku Váh. FOTO: redakcia Žilina SP21, FB Slovensko na historických fotografiách

Michala Stanikova|12. júl 2023|12:55:11


Súvisiaci článok
TIP NA VÝLET: Svetový unikát v Nezbudskej Lúčke (FOTO+VIDEO)
Čítajte viac >

Prázdniny sa začali, deti sú doma a rodičia riešia dilemu, ako im plnohodnotne vyplniť niekoľkotýždňové voľno. V rámci nášho nového seriálu by sme vám radi ukázali miesta, kde môžete so svojimi deťmi stráviť aj pol dňa a dopriať im kopec zážitkov a sebe napríklad šálku kávy 😊. Dnes vás vezmeme do Strečna, konkrétne do stredovekej dediny Paseka, odkiaľ sa môžete vybrať napríklad na hrad Strečno alebo na vyhliadku Špicák. Možností je niekoľko, stačí si vybrať.

Stredovek v novoveku

Stredoveká dedina vyrástla v podhradí hradu Strečno v roku 2013. Ako uvádza Považské múzeum v Žiline, správca hradu, dedinu postavili autenticky podľa dobových stredovekých stavieb. Pozostáva z piatich malých drevených domčekov so slamenými strechami, ktoré znázorňujú, ako v stredoveku žili pekár, rybár či ľudová liečiteľka. Súčasťou dediny, ktorá dostala názov Paseka, je aj funkčná zvonica a studňa.

Stredovekú dedinu Paseka tvorí 5 dobových domčekov, medzi ktorými nájdete aj útulňu pre pútnikov.

K tejto unikátnej dedinke sa dostanete poľahky. Stačí sa dopraviť do Strečna a vybrať sa cestou na hrad. Na parkovisku v podhradí sa môžete vydať dvoma smermi. Ak ste s kočíkom, určite bude pre vás schodnejšia asfaltová cesta, ktorá vás dovedie až pred brány dediny.

Ak máte so sebou staršie deti, možno sa im zapáči výstup po schodoch, ktoré ústia priamo do Paseky, k dreveným domčekom. Po prehliadke dediny sa môžete zastaviť v miestnom bufete, kde sa môžete osviežiť alebo si aj niečo rýchle zahryznúť. V ponuke je napríklad detské menu. Rodičia určite ocenia možnosť dobiť energiu kávou alebo nealko pivkom.

Z parkoviska pod hradom sa do dediny dostanete buď po schodoch, ktoré ústia priamo do dediny, alebo po ceste, ktorá vedie až ku hradu.
V areáli nájdete aj bufet, kde sa môžete najesť alebo dobiť energiu kávou.

Deti sa zas potešia drevenému detskému ihrisku, ktoré pozostáva z preliezok a hojdačiek. Kým sa tí menší hrajú, rodičia môžu posedieť na lavičkách pri ihrisku a v pokoji si vypiť kávu. Areál dediny je priestranný, deti sa tu môžu do sýtosti vyšantiť. K dispozícii je aj verejná toaleta.

Drevené ihrisko s využitím motívov hradnej architektúry poteší najmä najmenších návštevníkov.

Nedobytný hrad

Ak je už deťom pridlho, zoberte ich na hrad, ktorý je od dediny vzdialený približne 5 minút chôdze. Vedeli ste, že na brale, kde bol vybudovaný hrad Strečno, stála v dobe slovanskej pravdepodobne najstaršia drevená pevnosť? Stredoveký hrad, ako ho poznáme dnes, bol vybudovaný na prelome 13. a 14. storočia. Ako kráľovský a neskôr ako majetok šľachty existoval až do konca 17. storočia, kedy ho kráľ Leopold I. rozkázal zbúrať.

Hrad postupom storočí narástol do rozmerov 165 x 61 m. Mohutné viacnásobné opevnenia na západnej a južnej strane – silné múry, veže, bastióny, 4 brány urobili z neho najlepšie opevnený hrad na hornom Považí. V roku 1970 bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Verejnosti je sprístupnený v takej podobe, ako ho poznáme dnes, od roku 1995 po dlhotrvajúcej rekonštrukcii.

Vstup na hrad je od dediny vzdialený iba pár minút chôdze. Súčasťou prehliadky je aj výstup na hradnú vežu.
Hrad patril medzi najlepšie opevnené stredoveké pevnosti. V 17. storočí ho na príkaz panovníka zbúrali a zostali z neho len ruiny. Snímky: FB Slovensko na historických fotografiách

Ak sa rozhodnete pozrieť si hrad aj zvnútra, môžete sa tešiť na zaujímavú komentovanú prehliadku aj na stále expozície. Expozícia Odkrytá minulosť, ktorá je rozmiestnená v troch miestnostiach, zachytáva prehistóriu a históriu hradu a jeho okolia. Pozostáva z archeologickej časti, historickej časti a hradnej kuchyne.

Svätica zo Strečna

Určite vás zaujme aj výstava o najznámejšej panovníčke Strečnianskeho hradu Žofie Bosniakovej, ktorá sa do histórie zapísala nezištnou pomocou chorým a chudobným. Pre jej dobré skutky bola nazývaná aj svätica zo Strečna. Nanešťastie zomrela veľmi mladá, ako 34-ročná. Keď po 45 rokoch odkryli kryptu, v ktorej bola pochovaná, jej telo našli takmer neporušené. Súčasťou expozície je aj figurína Žofie po smrti, ktorá je umiestnená v hradnej kaplnke.

V interiéri hradu sú nainštalované dve stále expozície, ktoré približujú históriu hradu a jeho obyvateľov.

Počas prehliadky budete môcť vystúpiť aj na hradnú vežu, odkiaľ sa vám okolitá krajina otvorí ako na dlani. Ešte krajšie výhľady sa vám ponúknu, ak sa rozhodnete pre návštevu miestnej rozhľadne na kopci Špicák, ktorý sa nachádza priamo za hradom.

Chodník sa začína na parkovisku v podhradí. Správnym smerom vás navedú navigačné tabule. Hoci je cesta k veži pomerne krátka (do 30 minút ste hore), pripravte sa na náročnejší výstup. Preto radšej zvážte, či sú vaše deti schopné strmý výstup zvládnuť, nech to nie je trápenie pre vás všetkých 😊.

Rozhľadňa na kopci Špicák bola vybudovaná koncom roka 2017. Snímky: FB O. Baníncová, D. Goldbach

Pohľady, ktoré vás ohúria

Keď sa už dostanete hore, určite nebudete ľutovať. Pod vami sa bude rozprestierať hrad Strečno, ktorý zrazu uvidíte z úplne inej perspektívy, ako ho poznáte. Ak sa pozriete ďalej za kopce, možno zbadáte aj vežu Starého hradu. Váh sa pod vami kľukatí ako taký had. Keď sa poobzeráte dookola, dovidíte až do Žiliny.

Inak kopec, na ktorom rozhľadňa vyrástla, dostal názov podľa svojho špicatého tvaru, ktorý vynikol najmä v minulosti, keď bol kopec lysý, bez stromov. Dnes je už husto zarastený, takže ak sa chcete poobzerať doďaleka, musíte sa vyštverať až ku rozhľadni.

Výhľady, ktoré berú dych.

Plavba po Váhu

Ak ste počas výletu vyhladli a máte chuť na ozaj niečo dobré, odporúčame zastaviť sa v miestnom penzióne pod cintorínom, kde podľa našich chuťových pohárikov robia najlepšiu pizzu a hamburgery široko-ďaleko. Príjemnou bodkou za dňom môže byť plavba kompou, ktorá po rieke Váh premáva od roku 1923.

Kompa bola pôvodne drevená a fungovala do roku 1959, kedy bola zničená veľkou vodou a jej činnosť bola na niekoľko desaťročí pozastavená. Tak ako ju poznáme dnes, funguje od roku 1993. Po 25-ročnej prevádzke prešla komplexnou rekonštrukciou z dôvodu poškodenia nosných častí. Zrekonštruovaná kompa bola nanovo „spustená“ na Váh 18. mája 2019.

Pôvodná kompa bola drevená. Jej história siaha do roku 1923. Snímka: Slovensko na historických fotografiách

V súčasnosti význam kompy vzrástol, keďže mostík, ktorý prepája Nezbudskú Lúčku a Strečno, je od marca v rekonštrukcii, a teda pre verejnosť uzavretý. My sme služby kompy využili a nechali sa bezpečne previesť na druhý breh. Zážitok mali nielen deti, ale aj my dospelí. Opäť sme sa mohli pokochať pohľadom na hrad Strečno, tentoraz priamo z vodnej hladiny.

Veríme, že sme vás dnešným výletom správne naladili a čoskoro sa vydáte po našich stopách. K článku pripájame aj infoservis s užitočnými informáciami, ktoré sa vám pred výletom určite oplatí naštudovať.

Kompa počas rekonštrukcie lávky premáva denne od 4.30 do 22.30 h.

INFOSERVIS

DEDINA PASEKA

PO – NE: 7.30 h – 16.30 h

HRAD STREČNO

PO – NE: 9.00 h – 17.00 h (posledný vstup)

VSTUPNÉ:

DEDINA PASEKA: bez poplatku

HRAD STREČNO: Dospelí: 7 € Dieťa do 6 rokov: zdarma Dieťa od 7 do 15 rokov: 3,5 € Študent, dôchodca, držiteľ preukazu ŤZP, ŤZP-S: 3,5 €

ROZHĽADŇA ŠPICÁK:

Nadmorská výška: 620 m n. m. Výška rozhľadne: 8,2 m Realizácia výstavby: 10 – 11/2017

Môžete vidieť: • 4 hrady: hrad Strečno (0,5 km), Starý hrad (2,5 km), Budatínsky hrad (11,5 km), Lietavský hrad (12,5 km) • hrebeň Malej Fatry • Vodné dielo Žilina • mesto Žilina atď.

KOMPA STREČNO:

  • premáva denne: 4.30 h do 22.30 h
  • v prevádzke je aj bufet pri kompe: 8.00 h – 20.00 h

Prevozné:

  • obyvatelia Strečna a Nezbudskej Lúčky: zdarma (netýka sa prevozu auta)
  • osoba, cyklista (starší ako 15 rokov): 1 €
  • osoba, cyklista (6 – 15 rokov): 0,5 €
  • osoba, cyklista (do 6 rokov), detský kočík: zdarma
  • osobné auto + posádka: 5 €
  • úžitkové auto do 3,5 t + osádka: 6 €
  • nákladné auto do 7,5 t, karavan + osádka: 7 €
  • skúter, motorka, trojkolka, štvorkolka: 3 €
  • prívesný vozík: 1,5 €

Technické parametre: • kompu tvoria 3 vojenské ženijné pontóny v celkovej dĺžke 21,9 m a šírke 8 m • kapacita: 6 osobných vozidiel a 40 osôb, nosnosť: 20 t

Výhody prevozu: • skrátenie si cesty z/do Terchovej minimálne o 17 km • vyhnutie sa kolónam • vyhliadková plavba


Súvisiaci článok
Tip na výlet: Zabudnuté horské kúpalisko nad Varínom
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť