Pondelok 29. 04. 2024 22:54:18 | Meniny má Lea

Na Orave obnovujú pre klímu dôležité rašeliniská. Prispeli na ne nórske fondy

Rašeliniská na Slovensku sú v ohrození. V dôsledku ich masívneho odvodnenia na poľnohospodárske účely už nedokážu zabezpečiť prostredie vhodné pre vzácne rastliny ani udržiavať vodu v prírode. Zmeniť to má iniciatíva botanikov na Orave.

Daniel Jurčík|12. apríl 2024|15:47:20

Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Miroslava Mlynárová

Súvisiaci článok
Prvá pomoc na horách: Turisti by sa mali riadiť pravidlom 5T a nezabúdať na lekárničky
Čítajte viac >

O ekologickej aktivite v obci Zuberec informovala reportáž RTVS. Botanici majú v úmysle zasypať kanály, ktoré pred 40 rokmi prinášali vodu k poľnohospodárom, no zároveň sa postarali o masívne odvodňovanie prostredia. „Bolo tu sto hektárov rašeliniska. Teraz je ich desať,“ priblížil pre RTVS Rastislav Lašák, botanik z Inštitútu aplikovanej ekológie Daphne.

Sú dôležité pre prírodu

Rašeliniská majú schopnosť absorbovať vodu počas zrážok a odparovať ju počas teplých období. Zároveň sú kľúčové pre udržanie vysokých hladín uhlíka a poskytujú vhodné prostredie pre vzácne rastliny. V tejto oblasti sa nachádza zriedkavý kríženec kosodreviny a borovice lesnej, ktorý je endemický len pre dve lokality na Slovensku.

Ďalšou významnou rastlinou je aj rojovník močiarny. „Je vzácny tým, že z celých Tatier sú takéto lokality iba v javorine alebo tu. Tu je to najhodnotnejšie,“ upresnil pre RTVS Lašák. Projekt s ekologickým zameraním je financovaný najmä z nórskych grantov, ktoré poskytli takmer milión eur. Štát na realizáciu poskytol 150-tisíc eur.


Súvisiaci článok
Let štátneho tajomníka envirorezortu budú riešiť kompetentní. S vrtuľníkom sa presúval ponad Malú Fatru
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť