Pondelok 20. 05. 2024 17:28:37 | Meniny má Bernard

Let štátneho tajomníka envirorezortu budú riešiť kompetentní. S vrtuľníkom sa presúval ponad Malú Fatru

Sociálnymi sieťami a politickými kanálmi sa vo veľkom šíri nečakané video, v ktorom sa štátny tajomník ministerstva životného prostredia Filip Kuffa presúva vrtuľníkom ponad Národný park Malá Fatra. O tom, že na taký tesný let ponad lesy je potrebné povolenie vie aj ministerstvo vnútra. Toto povolenie ale udelené nebolo.

Michal Szentivanyi|9. apríl 2024|18:00:28

Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Pavol Ďurčo a freepik.com

Súvisiaci článok
V Národnom parku Malá Fatra otvorili jarnú sezónu na náučnom chodníku Diery. Pozrite si tie úžasné scenérie
Čítajte viac >

O netradičnom lete Filipa Kuffu informuje na svojom webe Televízia Markíza. Kuffa sa totiž s vrtuľníkom v piatok 5. apríla 2024 netradične presúval ponad Rozsutcami v Národnom parku Malá Fatra.

Zákon hovorí jasne - je potrebné povolenie

Napriek tomu, že ide o vládneho činiteľa, podľa Televízie Markíza neboli zrejme dodržané všetky zákonné pravidlá. Ten totiž hovorí o ochrane prírody a krajiny, kde je takýto či podobný let potrebné odobriť súhlasom príslušného orgánu. V tomto prípade by išlo o ministerstvo vnútra. Ešte väčšie pochybnosti do prípadu vnáša názor Odboru starostlivosti o životné prostredie, ktorý Televízii Markíza potvrdil, že vrtuľník na takýto let povolenie nemal.

„Odbor starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu Žilina neudelil súhlas na prelet vrtuľníkom v Národnom parku Malá Fatra v danom čase,“ potvrdil pre Televíziu Markíza tlačový odbor kancelárie ministra vnútra. Filip Kuffa na otázky Televízie Markíza doteraz neodpovedal.

Do prípadu sa idú ponoriť kompetentní

Situácia však naberá na obrátkach, keďže do prípadu sa chce vložiť samotný Okresný úrad v Žiline. Odbor starostlivosti o životné prostredie totiž zároveň potvrdil, že na základe podnetu zadali žiadosť o prešetrenie cez Informačný systém Stráž prírody. „Keďže podľa fotodokumentácie nie je v prípade preletu možné identifikovať miesto, výškové údaje, čas a ani osoby," doplnil odbor pre Televíziu Markíza.


Súvisiaci článok
Letci, ktorí dohliadajú na rovnováhu v prírode. O čom je Medzinárodný deň vtáctva?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť