Sobota 27. 04. 2024 05:24:52 | Meniny má Jaroslav

Kapela Metalphetamine nakopla žilinskú metalovú scénu. Nechceme ísť podľa zabehnutých šablón

Metalových fanúšikov je aj na severe Slovenska stále veľmi veľa. Tento žáner sa v mnohom líši od bežnej hudby, ktorú počúvame, no je o to vzácnejší. Uvedomuje si to aj žilinská hudobná formácia Metalphetamine, ktorá svojím prínosom nepochybne dáva poslucháčom to, čo chcú. Priaznivcov tejto tvrdej muziky chce kapela Metalphetamine loviť svojským štýlom, a to nielen doma.

Michal Szentivanyi|27. marec 2024|18:00:26

Zdroj: Facebook/Metalphetamine

Súvisiaci článok
Po päťročnom koncertnom mlčaní ukojí fanúšikov v Európe ANNIHILATOR len na Slovensku! Na festivale TOPFEST 2024
Čítajte viac >

Kedy vznikla skupina Metalphetamine a ako vznikol jej názov?

Metalphetamine vznikol začiatkom roka 2023, kedy sa rozpadla kapela, v ktorej hrali náš súčasný basák a gitarista. Tí sa vtedy rozhodli, že chcú v hudbe spolu pokračovať a začali nový projekt. História kapely a zoznam bývalých členov je veľmi rozsiahly, takže sme vystriedali viacerých ľudí s rôznymi štýlmi a hudobnými pozadiami, kým sa našli ľudia s vlastnými osobnosťami a štýlom, čo dodáva našej kapele požadovaný zvuk. Názov vznikol výkrikom slova pri brainstormingu, ktoré nám prišlo chytľavé, vtipné a hlavne ľahko zapamätateľné. Takto vznikla aktuálna zostava našej kapely, ktorá dáva ľuďom priestor na uvoľnenie stresu a hnevu prostredníctvom hudby už od nášho prvého koncertu v žilinskom kultúrnom centre Hájovňa zo 7. októbra 2023.

423005536_122113719602181931_13243448230153757_n.jpg Zdroj: Facebook/Metalphetamine

Aké je to raziť cestu thrash a speed metalu na severe Slovenska? Má tu tento štýl hudby svojich skalných vyznávačov? Koľko koncertov ste už odohrali?

V dnešnej dobe celkovo, nie iba na Slovensku, je ťažké zaujať thrash metalom. Ľudia viac preferujú žánre ako nu-metal, deathcore a podobne. A tak thrash metal upadol do pozadia. Samozrejme, že sme veľkí fanúšikovia viacerých kapiel z týchto žánrov, ale často nám, hlavne v modernom metale, pripadajú riffy jednotvárne, a preto sa snažíme vyvarovať štandardom tejto hudby. Tým je napríklad aj podladzovanie. Taktiež nám pripadá, že z moderného metalu sa vytráca čaro gitarových sól. Preto sa túto iskru snažíme rozpáliť inšpirovaním sa legendami ako sú Dimebag Darrell, Kirk Hammet, Eddie van Halen alebo Rhandy Rhoads. Snažíme sa aj o to, aby naša hudba bola hlavne o hudbe a pocitoch, a nie iba o ideológiách. Ale samozrejme, že aj thrash metal má mnoho verných fanúšikov. Medzi nich, samozrejme, patríme aj my. Snažíme sa teda skúšať niečo nové a zakomponovať aj štýl iných modernejších žánrov, ale sme aj verní klasickému thrashu, ktorý nás ku metalu priviedol. Odohrali sme už sedem koncertov.

Spev tohto typu vokálov je zrejme viac ako náročný. Ako si po jednotlivých vystúpeniach udržiavate hlasivky stále vo forme? Je za tým nejaké tajomstvo či pravidelné cvičenie?

Citujeme nášho vokalistu: „Štýl spievania, ktorý vyžívam, sa nazýva fry screaming a je celkom náročný, no akonáhle zvládnete začiatky, tak sa s tým dajú vymýšľať rôzne srandy. Čo sa týka starostlivosti o hlasivky, najväčšou záchranou je určite správna technika a hlavne rozospievanie sa pred koncertami. Či je za tým nejaké tajomstvo, to si nemyslím, ale na dokonalú techniku treba čas, trpezlivosť a pravidelný tréning.”

423007001_122113719740181931_6873006072084903337_n.jpg Zdroj: Facebook/Metalphetamine

Je spievanie v angličtine záležitosťou, na ktorú kapela Metalphetamine nedá dopustiť alebo by ste jedného dňa chceli nahrať skladbu tohto žánru v slovenčine? Sú texty vašich piesní abstraktné alebo reflektujú aktuálne udalosti?

Spievanie v angličtine pramení prevažne z našej preferencie, ale taktiež aj z možnosti zaujať zahraničné publikum. Momentálne ale chystáme jednu skladbu, ktorá by mala obsahovať práve slovenský text a nevieme sa dočkať toho, kedy uzrie svetlo sveta. Čo sa druhej časti otázky týka, tak asi záleží od skladby. Veci ako Bloody Arrogance alebo Sixth sú obrazom reálnej alebo aktuálnej udalosti, zatiaľ čo skladby Motorcade alebo Maxima sú textami abstraktnými.

Aké vystúpenia máte momentálne ešte v pláne? Plánujete expandovať s týmto projektom aj do zahraničia?

Na pláne máme zatiaľ festivaly cez leto, no ak sa naskytne ešte nejaká skoršia príležitosť, tak ju privítame s otvorenou náručou a prídeme si zahrať. Ako sme už spomínali, tak by sme radi našou hudbou zaujali aj zahraničie, takže áno, chceli by sme expandovať aj mimo Slovensko. Toto sa uskutoční už na Fajtfeste, ktorý sa odohráva v Česku. Na ňom budeme mať možnosť predstaviť zahraničiu našu hudbu.

422973898_122113719638181931_4545676999516850872_n.jpg Zdroj: Facebook/Metalphetamine


Súvisiaci článok
Kapela P.O.D. na Slovensku ešte nebola, TOPFEST to zmení!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť