Utorok 17. 09. 2024 23:42:37 | Meniny má Olympia

Podľa radnice v Liptovskom Mikuláši prijali cestujúci reformu Mestskej autobusovej dopravy pozitívne

Reforma cestovných poriadkov Mestskej autobusovej dopravy (MAD) v Liptovskom Mikuláši, ktorú zaviedli pred dvomi rokmi, podľa radnice skvalitnila cestovanie obyvateľov mesta. Taktová doprava, posilnenie spojov do mestských častí či zavedenie novej linky na Kamenné pole sa ukázali ako dobré opatrenia, zhodnotil vedúci odboru dopravy na mestskom úrade Gabriel Lengyel. FOTO: arriva.sk

TASR|26. január 2022|10:56:18

"Cestujúca verejnosť prijala zmeny pozitívne. Od spustenia reformy zaznamenávame minimum požiadaviek na zmenu cestovných poriadkov. Môžeme preto povedať, že sú nastavené správne," skonštatoval Lengyel.

Ako doplnil, prejavilo sa to nárastom počtu prepravených osôb. "Do doby vypuknutia pandémie sme zaznamenali nárast o jedno percento, pričom posledných 15 rokov bol neustály pokles približne o štyri percentá ročne," uviedol.

Vplyvom protiepidemických opatrení došlo k opätovnému zníženiu počtu prepravených osôb, v čase lockdownov aj o 80 percent. Vlani využilo služby MAD o pätinu cestujúcich menej. "V porovnaní s inými mestami sme však na tom ešte stále pomerne dobre. Sú samosprávy, ktoré zaznamenali poklesy na úrovni 50 až 60 percent," doplnil Lengyel s tým, že pred pandémiou prepravila MAD viac ako milión cestujúcich ročne.

FOTO: Mesto Liptovský Mikuláš

Verejnosť sa po meste a mestských častiach prepravuje 11 ekologickými vozidlami. Vlani zaviedli systém dobíjania prepravných kariet cez internet a možnosť nákupu časových lístkov. Cena za prepravu sa nezvyšovala. Lengyel zdôraznil, že zo strany mesta ide o jedno z ďalších opatrení na podporu MAD.

Ročné náklady na prevádzku MAD sú priemerne milión eur za rok, tržby z cestovného pokrývajú približne tretinu z nich. "Ekonomicky efektívne sú linky, ktoré spájajú Podbreziny s mestom a prepravia väčšinu cestujúcich. Ostatné linky do iných mestských častí sú síce stratové, ale potrebné pre zabezpečenie dopravnej obslužnosti a potrieb obyvateľov," dodal vedúci oddelenia dopravy.


Súvisiaci článok
Liptovský Mikuláš chce pre obyvateľov vybudovať pumptrackovú dráhu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť