Streda 18. 09. 2024 16:57:31 | Meniny má Eugénia

Liptovský Mikuláš chce pre obyvateľov vybudovať pumptrackovú dráhu

Mesto pokračuje v rozvoji športovej infraštruktúry ďalšou výstavbou. Po tom, ako sa začali práce na novom atletickom štadióne, ktorý pred letom plánujú sprístupniť verejnosti, sa radniční pripravujú na ďalší projekt. Už o pár mesiacov by v meste mala vyrásť špeciálna dráha pre kolesové športy pumptrack. Návrh dráhy spracoval dizajnér a staviteľ Roman Kaločay. Foto: Facebook / Mesto Liptovský Mikuláš

Juliana Krčulová|26. január 2022|08:55:06

Liptovský Mikuláš napreduje v rozvoji športu

V minulosti by sme takéto špecifické športoviská hľadali po mestách ťažko. V dnešnej dobe ich nájdeme v mnohých samosprávach a dokonca sa tešia veľkej obľube. Pumptracková dráha by mala v Liptovskom Mikuláši vyrásť na urbárskom pozemku v blízkosti garáží na Nábreží. Informovalo o tom mesto vo svojom príspevku na sociálnej sieti.

„Podľa skúseností z iných miest, sú tieto dráhy mimoriadne obľúbené a vyhľadávané. Mikulášania dnes za nimi dochádzajú, najbližšie sú od nás vzdialené hodinu cesty autom. Nový areál rozšíri možnosti športovania v meste a priláka nových návštevníkov,“ priblížil zástupca primátora Ľuboš Trizna, ktorý je iniciátorom projektu.

Foto: Facebook / Mesto Liptovský Mikuláš

Pumptrack - čo to je?

Čo pumptrack v skutočnosti znamená, ďalej priblížilo mesto: „Pumptrack je primárne bicyklová dráha, ktorú si vedia užiť všetky vekové a výkonnostné kategórie jazdcov od odrážadiel až po pretekárov. Zajazdíte si na nej nielen na bicykli, ale pravdepodobne na všetkom, čo má kolesá. Či už zvolíte kolobežku, skateboard či kolieskové korčule. Najdôležitejšou črtou je, že sa jazdí bez pedálovania, iba zmenou ťažiska, odľahčovaním a zatláčaním do rádiusov vĺn a klopených zákrut,“ vysvetlilo mesto vo svojom príspevku a doplnilo, že tento spôsob pripomína pumpovanie, z čoho je aj odvodený názov pumptrack.

Autorom dizajnu k mikulášskej dráhe je známy pumptrackový dizajnér a staviteľ Roman Kaločay. Pri návrhu si podľa slov mesta dal záležať na výnimočnom skĺbení veľkého množstva rozdielnych prvkov. „Dráha je navrhnutá s dvomi úplne oddelenými okruhmi. Základný okruh zvládne najširšie spektrum jazdcov, dopĺňa ho alternatívna línia so skokmi. Druhý, nízkoprofilový okruh, je určený pre začínajúcich jazdcov a deti a na zvýšenie kapacity areálu, nájdeme tu aj prepojovaciu líniu s prvkami pre kolobežky,“ vymenoval dizajnér s tým, že navrhovaný hlavný pumptrackový okruh svojou dĺžkou a charakteristikou je mimoriadne atraktívny aj na usporiadanie pretekov národného významu.

Mikulášska radnica v súčasnosti hľadá možnosti financovania, s výstavbou by sa mohlo začať ešte v tomto roku.


Súvisiaci článok
Študenti z Liptovského Mikuláša urobili zbierku pre útulok
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť