Pondelok 25. 03. 2024 03:25:18 | Meniny má Marián

V Galovanoch na Liptove majú referendum k plánovanej výstavbe

Obyvatelia Galovian neďaleko Liptovského Mikuláša hlasujú v sobotu v referende. Dôvodom je developerský projekt, ktorý by znamenal výstavbu 60 vidieckych domov, 40 hospodárskych usadlostí a ďalšej infraštruktúry. To všetko má vyrásť na poľnohospodárskej pôde neďaleko súčasnej obecnej zástavby. FOTO: TASR

TASR|3. jún 2023|13:33:18

Zástupca developera Michal Beňo priblížil, že na pozemkoch za obcou neplánujú klasickú vilovú štvrť, ale menšie farmy. „Naša predstava je, že koncoví užívatelia sa tam budú venovať farmárčeniu, pestovaniu byliniek, prípadne včeláreniu," uviedol Beňo.

Viacerým obyvateľom Galovian sa to nepáči a spísali petíciu. V obci na sobotu vyhlásili referendum. „Referendum je o tom, aby sa ľudia rozhodli, aký charakter má mať naša obec v budúcnosti. Či to má byť oáza pokoja na Liptove, alebo či tu postupne budeme mať čoraz väčšiu výstavbu," povedal člen petičného výboru Juraj Devečka.

Cieľom referenda je zastavenie zmien územného plánu obce, ktoré sa oficiálne začali prednedávnom. Výsledok hlasovania má byť signálom pre obecných poslancov, ktorí o zmenách budú rozhodovať.

20230603_Galovany_referendum_vystavba_3963635.jpg

Podľa starostu Miroslava Kubáňa by bol projekt pre obec prínosom. „Nielen čo sa týka podielových daní, daní z pozemkov, ale aj pracovných príležitostí," poznamenal.

Členovia petičného výboru zastávajú názor, že okolo projektu vyvstáva mnoho rizík. Chýba podľa nich napríklad právna analýza skrytých nákladov pre obec. Konkrétne ide o rekonštrukciu mosta, údržbu cesty, verejné osvetlenie či zberný dvor.

Zástupca developera podotkol, že výsledok referenda a rovnako aj rozhodnutie obce budú rešpektovať. „Bola by to však veľká chyba, keby sa obyvatelia rozhodli nevyužiť toto otvorené okno príležitosti, a tým by nedovolili ďalší rozvoj Galovian," dodal Beňo.

Referendum sa v Galovanoch koná do 20.00 h.


Súvisiaci článok
Rómov zo Svrčinovca bude musieť štát odškodniť. Ich dom, ktorý stojí v ceste ekoduktu, totiž nie je čierna stavba, rozhodol okresný úrad
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť