Sobota 07. 09. 2024 15:22:48 | Meniny má Marianna

Hygienici varujú: Kúpanie s poškodenou pokožkou môže spôsobiť infekcie

Kúpanie vo verejných bazénoch či prírodných vodných plochách je určené pre zdravých ľudí s neporušenou pokožkou. Ak je pokožka poškodená, môže byť vstupnou cestou infekcie.

TASR|19. júl 2024|13:59:59

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Letné osvieženie: 5 miest na kúpanie v Žilinskom kraji, ktoré stoja za návštevu
Čítajte viac >

Upozornili na to odborníci Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky v rámci letných odporúčaní pre bezpečné kúpanie.

„Nekúpte sa, ak máte porušenú pokožku, po kúpaní sa čo najskôr prezlečte z mokrých plaviek a osprchujte sa. Ak sa pri kúpaní zraníte, ranu čo najskôr vydezinfikujte a v kúpaní nepokračujte. Najmä v prípade detí sa vyhnite aktivitám, pri ktorých hrozí napitie sa z vody, v ktorej sa kúpu," uviedli.

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky dodal, že zdravotným rizikom môže byť aj neprimerane dlhodobý pobyt vo vode, ktorý spôsobuje odmastenie a rozmočenie pokožky a dráždenie chemickými látkami. „Čím je teplejšia voda, tým viac sa rozťahujú póry a narúša sa tým ochranná bariéra na koži, čo uľahčuje vstup mikroorganizmov do vrstiev kože," doplnil regionálny hygienik Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Poprade Roman Rams.

2149025422.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Vo verejných bazénoch sa pri premnožení najčastejšie šíria pôvodcovia črevných nákaz, ktoré vyvolávajú hnačky najmä u detí, tiež vírusové ochorenia, ako sú zápaly očných spojiviek či vírusový zápal pečene typu A. Možno sa nakaziť aj parazitárnymi červami. Ľudia sú v bazénoch vystavení aj pôsobeniu mikroskopických húb, plesní a kvasiniek, ktoré vyvolávajú povrchové ochorenia kože, nechtov, vlasov a slizníc a prejavujú sa úporným svrbením. „Ide najmä o rôzne typy dermatitíd, urologické aj gynekologické infekcie," dodali odborníci.

Voda na prírodných vodných plochách môže byť znečistená aj výlučkami hlodavcov a psov. Na ľudí sa môžu preniesť leptospiry. „Tie vyvolávajú ochorenie, ktoré sa prejavuje podobne ako pri chrípke alebo prebieha s príznakmi ochorení centrálnej nervovej sústavy (zápal mozgu a mozgových blán), s postihnutím pečene a obličiek," ozrejmil Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. Mikrobiologická kontaminácia môže spôsobiť po prehltnutí vody žalúdočné a črevné problémy, u detí hnačky.


Súvisiaci článok
Pozor na intímne problémy pri letnom kúpaní. Pobyt v nehygienickej vode vás môže stáť veľa
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť