Sobota 04. 05. 2024 08:51:52 | Meniny má Florián

Čo ukrýva krypta pod Katedrálou Najsvätejšej Trojice v Žiline?

Májové podujatie z cyklu Múzeum pre Vás bude venované milovníkom archeológie a histórie. Archeologička Považského múzea Mgr. Andrea Slaná, PhD. pripravila vo štvrtok 25. mája o 16.00 prednášku s názvom Čo ukrýva krypta pod Katedrálou Najsvätejšej Trojice? TEXT A FOTO: PMZA

Tlačová správa|17. máj 2023|13:46:43


Súvisiaci článok
Kultúrne pamiatky v Žiline už aj pre sluchovo znevýhodnených
Čítajte viac >

Katedrála Najsvätejšej Trojice, skôr nazývaná Farský kostol, je jedným z najvýznamnejších historických sakrálnych objektov v meste Žilina.

V máji roku 2020, počas obnovy exteriéru kostola, bola objavená krypta. Nachádzalo sa v nej veľké množstvo ľudských kostrových pozostatkov, hliny a drevených hoblín. Objavené archeologické nálezy podávajú svedectvo o živote žilinského obyvateľstva v minulosti.

Niektoré unikátne artefakty sú mimoriadne vzácne. Doposiaľ sa uskutočnili tri výskumné sezóny, v letných mesiacoch 2023 bude výskum pokračovať štvrtou etapou.

Miestom stretnutia pred prednáškou bude infopult Budatínskeho hradu. Vstupné je 2 €, deti do 6 rokov sú zadarmo. Počet miest je obmedzený, preto je vhodné sa vopred objednať na tel. č. 0907 108 659.

Krypta_K1.jpg


Súvisiaci článok
Považské múzeum pozýva na výstavu Na hrade a pod hradom
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť