Štvrtok 28. 03. 2024 09:26:36 | Meniny má Soňa

100 stavieb Žilinského kraja: Bývalá Židovská ľudová škola v Žiline (FOTOGALÉRIA)

Vedeli ste, že Židovská ľudová škola skončila svoju činnosť v júni 1942? Existujúce triedy boli prenajaté iným žilinským školám, napríklad tri triedy boli prenajaté Štátnemu slovenskému chlapčenskému gymnáziu v Žiline. Foto: CVČ Žilina - na fotografii nadstavená budova bývalej Židovskej ľudovej školy v roku 2012

Juliana Krčulová|10. február 2023|12:00:09


Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Kostol sv. Cyrila a Metoda v Terchovej (FOTO + VIDEO)
Čítajte viac >

Historici Peter Štanský a Milan Novák pre Turistickú informačnú kanceláriu mesta Žilina uviedli, že stará židovská ľudová škola stála pri Rajeckej ceste, teraz ulica Kuzmányho, približne od roku 1873, pričom bola malá a nevyhovovala narastajúcemu počtu žiakov:

Štátny archív v Žiline.jpg Foto: Štátny archív v Žiline

„Nová židovská ľudová škola s nepravidelným pôdorysom približne 27 krát 21 metrov mala byť podľa projektov žilinskej firmy Karol Grün a syn z januára 1907 postavená na rovnakom mieste, kde stála stará škola. V tom čase označovali dnešnú Kuzmányho ulicu, na ktorej sa stará židovská ľudová škola nachádzala, názvom „Vámos út“ (Mýtna ulica), pričom jej slovenský názov bol „Za záhradami.“ Avšak po tom, čo odkúpila židovská náboženská obec vedľajší pozemok, sa tento zámer zmenil,“ priblížili historici pre TIK mesta Žilina a zároveň uviedli, že v rokoch 1907 až 1910 postavila židovská náboženská obec na tomto odkúpenom pozemku novú dvojpodlažnú budovu so zvýšeným suterénom:

PŠ.jpg Foto: Súkromný archív Petra Štanského

„Po výstavbe novej školy starú asanovali. Nová škola mala osem učební pre prvý až štvrtý ročník. V Žiline mala veľmi dobré meno, a preto ju navštevovali nielen deti zo židovských rodín. Napríklad v školskom roku 1910/11 mala škola 246 žiakov, z toho 77 iného, ako židovského, vierovyznania. Učili sa v nej cudzie jazyky, predovšetkým nemčina. Z kotolne školy bola vykurovaná aj neologická synagóga dokončená v roku 1931 a budova telocvične Makabi (telocvičná, športová a kultúrno-vzdelávacia organizácia židovskej mládeže), postavená v roku 1937. Škola bola s telocvičňou Makabi spojená chodbou.“

Jozef Feiler.jpg Foto: Súkromný archív Jozefa Feilera

Židovská ľudová škola skončila svoju činnosť podľa slov historikov Petra Štanského a Milana Nováka v júni 1942. Následne boli triedy prenajaté iným žilinským školám:

„Napríklad tri triedy boli prenajaté Štátnemu slovenskému chlapčenskému gymnáziu v Žiline. Po roku 1945 sa pôvodná výučba v židovskej ľudovej škole už neobnovila. Budova slúžila pre II. národnú školu a neskoršie pre osobitnú školu. V šesťdesiatych rokoch 20. storočia bola v budove umiestnená Ľudová škola umenia v Žiline – výtvarný a literárno-dramatický odbor. V roku 2011 budovu rekonštruovali, nadstavili a presťahovalo sa do nej Centrum voľného času Spektrum Žilina,“ dodali pre Turistickú informačnú kanceláriu mesta Žilina historici Peter Štanský a Milan Novák.

Jozef Feiler 3.jpg Foto: Súkromný archív Jozefa Feilera

Jozef Feiler 2.jpg Foto: Súkromný archív Jozefa Feilera

Jozef Feiler 4.jpg Foto: Súkromný archív Jozefa Feilera


Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Veterný mlyn v Korni (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť