Piatok 19. 04. 2024 10:43:48 | Meniny má Jela

100 stavieb Žilinského kraja: Kostol sv. Cyrila a Metoda v Terchovej (FOTO + VIDEO)

Z dostupných literárnych prameňov sa dozvedáme, že od druhej polovice tridsiatych rokov pociťovala obec Terchová akútnu potrebu väčšieho a priestrannejšieho chrámu. S konkrétnou myšlienkou napokon prišiel mladý kňaz Štefan Bitter. Foto: Obec Terchová Video: WWW YouTube.com

Juliana Krčulová|4. február 2023|11:00:13


Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Veterný mlyn v Korni (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

„Po získaní financií a vykopaní základov položili v roku 1942 základný kameň budovy nového kostola. Na jeseň 1944 roku už bola stavba kostol postavená, omietnutá a pokrytá šindľom. Začiatkom jari budúceho roka však zasiahol krutý vír vojnového besnenia. Popolom ľahlo 155 obytných domov vrátane farskej budovy (8. - 9. apríla 1945). Poškodeným ponúkla prístrešie hrubá stavba kostola,“ približuje o histórii Kostola sv. Cyrila a Metoda oficiálna internetová stránka obce Terchová.

kostol-sv-cyrila-a-metoda-fit-890x591_large.jpg Foto: Obec Terchová

Po dokončení stavby sa podľa dochovaných informácií pristúpilo k vyhotoveniu hlavného oltára, nad ktorým sa ako jeho súčasť vypína mohutný kríž s Ukrižovaním:

„V hlavnej chrámovej lodi je umiestnených v dvoch radoch dvadsaťtri symetricky usporiadaných lavíc. Tri chrámové lode sú od seba oddelené mohutnými okrúhlymi stĺpmi. Strop hlavnej lode je kazetový, bočné lode majú jednotlivé stropy rovné. Všetky tri zvony sa preniesli zo starého kostola svätého Martina. Najstarší a najväčší, Juraj, je pôvodný, pochádzajúci ešte z prvej polovice 18. storočia. Ostatné dva sú mladšieho dáta,“ uvádza oficiálna internetová stránka obce Terchová.

xDSC_4834.jpg Foto: Súkromný archív Jozefa Feilera

K slávnostnej konsekrácii Kostola svätého Cyrila a Metoda došlo 8. októbra 1949 za prítomnosti nitrianskeho arcibiskupa Dr. Eduarda Néczeya. Po jeho boku slúžil svätú omšu otec myšlienky nového chrámu, vdp. Štefan Bitter.

„Interiér kostola prešiel v ostatných rokoch podstatnými premenami. Jeho súčasťou sa stala Krížová cesta. Priečelie sanktuária vyplnili drevené plastiky solúnskych vierozvestov. V roku 1976 vytesali terchovskí kamenári obetný oltár. Popri výtvarných podobizniach evokujú cyrilo-metodskú tematiku v interiéri predovšetkým pôsobivé okná. Sú na nich prostredníctvom leptov vyobrazené motívy z cyrilo-metodského obdobia našich dejín,“ opísali zástupcovia obce Terchová a ďalej uviedli, že podobne ako interiér, tak aj exteriér chrámu sa v priebehu rokov zmenil na nepoznanie:

xDSC_4828.jpg Foto: Súkromný archív Jozefa Feilera

„Z posledného obdobia treba spomenúť predovšetkým invenčné kvetináče, epoxidové sochy vierozvestov nad hlavným vchodom, či súsošie Snímanie z kríža, nachádzajúce sa pred vchodom do sakristií. Od roku 1990 zdobí hlavnú vežu pozlátený dvojramenný kríž,“ dodali zástupcovia obce Terchová o histórii Kostola svätého Cyrila a Metoda.


Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Kráľovská colnica a kaplnka v Celulózke (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť