Štvrtok 02. 05. 2024 20:27:03 | Meniny má Žigmund

Kultúrne podujatia tento týždeň: Pôjdete na Sex noci svätojánskej alebo dáte prednosť workshopom?

Nový týždeň prináša vždy nové kultúrne podujatia. Poďte si pozrieť prehľad tých najlepších akcií v Žilinskom kraji od 16. do 22. januára 2023. FOTO: Bábkové divadlo Žilina a Stanica Žilina-Záriečie

Radka Kostánová|16. január 2023|09:57:11

Prednáška: Cestovanie (podujatie pre deti v domácom vzdelávaní), 16.01.2023 o 10:00 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Pondelok začíname vzdelávacím podujatím. Pre detičky, ktoré sú vo veku od 5 do 8 rokov, a vzdelávajú sa doma, si Krajská knižnica pripravila prednášku o cestovaní. Najskôr iba po Slovensku a potom po svete, deti sa nauči slávne mestá, stavby, rieky, prírodné výtvory. Taktiež budú mať šancu dozvedieť sa niečo o dopravných prostriedkoch a nezabudnú ani na vlastnú tvorbu.

cestovanie, zdroj = krajska kniznica.jpg FOTO: Krajská knižnica Žilina

Predstavenie: Na koho to slovo padne, 16.01.2023 o 19:00 hod. v Kultúrnom dome, Čadca

Absurdná komédia o 5 mužoch vás rozosmeje, prinúti sa zamyslieť a naladí do tej správne atmosféry. Marián Miezga, Lukáš Latinák, Juraj Kemka, Vladimír Kobielsky a Róbert Jakab sa stretnú na pódiu ako mafián, národovec z Detvy, nešťastník trpiaci zápalom mechúra, aristokrat a intelektuál, uzavretí v jednej miestnosti v spoločnosti revolvera. Dej hry spočíva v tom, že kto drží revolver, ten má moc a rozhoduje. Lístok stojí 20,00 €.

Kino na stanici: Odpočítavanie + diskusia, 17.01.2023 o 17:00 hod. a 20:00 hod. v Stanici Žilina-Záriečie

Malé kino zažijete aj na Stanici. Tento týždeň sa môžete tešiť na posledný film Ivana Palúcha - Odpočítavanie. Rozpráva príbeh o láske, priateľstve, klasicky aj o zrade a vnútornej slobode. Dielo je nevhodné pre maloletých do 15 rokov. Po filme bude nasledovať zaujímavá diskusia a kladenie otázok. Vstup stojí 3,00 €.

Prednáška: Keby som bol Palatínom, 18.01.2023 o 09:00 hod. a 11:00 hod. v Sobášnom paláci, Bytča

Sobášny palác v Bytči ohlásil novú prednášku, ktorá zožala úspech. Podujatie s názvom „Keby som bol Palatínom“ edukačnou a hravou formou priblíži historickú líniu paláca všetkým deťom. Počas akcie sa odohrá divadelné predstavenie, dobové hry a súťaže, vďaka ktorým deti získajú informácie o histórii a sídle rodu Turzovcov. Prednáška trvá 45 minút a stojí 2,00 €.

keby som bol .jpg FOTO: PMZA

Workshop: Famíliart - maska, 18.01.2023 o 15:00 hod. v Galérii Ľ. Fullu, Ružomberok

Ďalšia tvorivá dielňa z Cyklu Famílart bude už túto sobotu. Počas tejto tvorivej dielne si budú môcť deti s rodičmi vyrobiť masky. Vytvoria si skupinové kresby, či maľby masiek v štýle „podaj ďalej“. Zanechajú stopu a podajú ju ďalej prísediacemu. Hra je určená pre maximálne 10 účastníkov - maliarov, takže odporúčame prihlásiť sa vopred.

Prednáška: O sviatostiach kresťanskej iniciácie, 18.01.2023 o 16:30 hod. v Budove spoločnosti HOUR, Žilina

Veľmi netradičnou, no zaujímavou prednáškou vás v stredu prevedie kňaz Miroslav Klimant z OZ Dobrý pastier Kláštor pod Znievom. Dozviete sa niečo viac o sviatostiach uvádzania do kresťanského života a budete mať možnosť vidieť výstavu ikon.

o sviatostiach krestanskej iniciacie, zdroj= ikony hour.png FOTO: ikony hour

Prednáška: Cestovanie o piatej, 18.01.2023 o 17:00 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Obľúbená prednáška pre dospelých, Cestovanie o piatej, je tu aj v ďalšom roku. Spolu s knižnicou sa v prvej diskusii pozriete do Kalinčiakova (čo je súčasť mesta Levice), ktoré bolo v minulosti samostatnou obcou a pomenovaná je po významnom dejateľovi a osobnom priateľovi Ľudovíta Štúra – Jankovi Kalinčiakovi. Potom navštívite Novú Dedinu a obec Drženice, v ktorej sa nachádza časť Kmeťovce, pomenovaná po slovenskom Schliemannovi Andrejovi Kmeťovi.

cestovanie o piatej, zdroj = krajska knižnica.jpg FOTO: Krajská knižnica Žilina

Prednáška: Finančná gramotnosť pre dospelých, 18.01.2023 o 17:30 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

V stredu sa budete môcť zúčastniť ešte jednej prednášky. A verte nám, pokiaľ na Cestovanie o piatej neprídete, určite dajte šancu finančnej gramotnosti. Naučíte sa prečo je dobre chápať základné princípy finančného plánovania, poznať základné finančné pojmy, taktiež sa dozviete sa ako využiť aktuálnu situáciu na finančných trhoch vo svoj prospech a zhodnotiť lepšie svoje úspory. A na koniec zistíte, ako finančne plánovať, či a ako správne ochrániť seba a svoj majetok.

Akcia: Večer najlepších filmov a seriálov roka 2022, 18.01.2023 o 19:00 hod. v Stanici Žilina-Záriečie

Už tento týždeň môžete zažiť noc, akú nezažijete už nikdy viac. So šéfredaktorom portálu Kinema.sk môžete zažiť tie najlepšie filmy a seriály roka 2022 ešte raz. Na Stanici sa bude premietať výber skvostov, ktoré uchvátili ľudí po celkom Slovensku. Lístok na premietanie stojí 7,00 € pre jednu osobu.

večer najlepšich filmov, zdroj = stanica.png FOTO: Stanica Žilina-Záriečie

Divadlo: Žltá čiara, 18.01.2023 o 17:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

Prvé divadelné predstavenie v Žiline je Žltá čiara. Táto komédia o neviditeľných mechanizmoch bezpečnostnej politiky vás rozosmeje, no zároveň vás prinúti zamyslieť sa, či je to naozaj správne. Lístok stojí 10,00 € pre všetkých.

Bábkové divadlo: Neprebudený, 18.01.2023 o 18:00 hod. v Bábkovom divadle, Žilina

Večerná streda pre mladých aj dospelých sa vracia do Žiliny. Divadelná hra Neprebudený je azda najznámejšia od Kukučína. Zachytáva osud mladého obecného husára Ondreja, ktorý vidí svet inak, preto je vylúčený zo spoločnosti. Rozhodne sa ľúbiť, preto je terčom posmeškov a opovrhnutia. Vstupné stojí 8,00 € pre všetkých.

neprebudeny, zdroj = bdz.jpg FOTO: BDZ

Predstavenie: Sex noci svätojánskej, 18.01.2023 o 19:00 hod. v Dome odborov, Žilina

Čakáte klasické predstavenie od Shakespeara? Ste na omyle. Vynovená hra od Woodyho Allena je niečo úplne iné. „Dynamická, trošku rozmarná, no pritom intelektuálna komédia sa odohráva v roku 1905. Intelektuál Andrew Hobbs a jeho hanblivá manželka Adriana prežívajú partnerskú krízu. Do ich vidieckeho sídla zavíta na víkend bratranec Leopold so snúbenicou Ariel. Tá je však nenaplnenou láskou domáceho pána,“ opisuje predstavenie Dom odborov. Ste zvedaví, ako všetko dopadne? Neváhajte a príďte. Lístok stojí 14,00 €.

sex noci svatojanskej, zdroj = dom odborov.jpg FOTO: Dom odborov


Súvisiaci článok
Betlehemy v malom lieskovom oriešku môžete vidieť už len do utorka
Čítajte viac >

Divadlo: Ostrov domov, 18.01.2023 o 19:00 hod. v Rosenfeldovom paláci, Žilina

Aj Rosenfeldov palác už otvoril svoje dvere do nového roka. Počas tretieho týždňa v januári sa môžete tešiť na divadelné predstavenie. Hra s názvom Ostrov Domov je miniatúrne snové predstavenie s bábkami a princípmi objektového a tieňového divadla za doprovodu zvukových hračiek a drobných akustických nástrojov. Vstup stojí 3,00 € pre dospelých a 2,00 € pre študentov.

divadlo ostrov domov, zdroj = rosenfeldov.jpg FOTO: Rosenfeldov palác

Podujatie: Bibliorelax, 19.01.2023 o 13:00 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Tohto mesačný oddych v knižnici, alias podujatie Bibliorelax, sa bude niesť v znamení oddychu po Vianociach. Zrelaxujete si myseľ a prídete na iné myšlienky, než na povinnosti v práci. Počet účastníkov je však obmedzený, nahláste sa vopred.

bibliorelax, zdroj = krajska knižnica.jpg FOTO: Krajská knižnica Žilina

Workshop: Tvorivý klub - zázračná vata, 19.01.2023 o 13:15 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Už ste niekedy tvorili z vatových tampónov a vatových tyčiniek? Nie? Na workshope, ktorý sa uskutoční v Krajskej knižnici, si to budete môcť vyskúšať. Návštevníci budú tvoriť krásne a pútavé zimné obrázky z tohto materiálu. Príspevok je 2,00 € a je nutné sa prihlásiť vopred.

Prednáška: Zásahový tím pre medveďa hnedého, 19.01.2023 o 17:00 hod. v Slovenskom múzeu prírody a jaskyniarstva, Liptovský Mikuláš

Slovenské múzeum prírody a jaskyniarska pozýva všetkých milovníkov prírody na prednášku spojenú s diskusiou o medveďovi hnedom a zásahovom tíme. Viete, prečo bol vlastne zásahový tím zriadený? Čo je jeho úlohou a cieľom? Tieto a iné, ešte zaujímavejšie, otázky vám radi zodpovedia kompetentné osoby.

zasahovy tim medveda hnedeho, zdroj = mesto liptovsky mikulas.jpg FOTO: Mesto Liptovský Mikuláš

Podujatie: Cestou necestou - netradičné indické dediny, 19.01.2023 o 18:00 hod. v Stanici Žilina-Záriečie

Počas tohto týždňa do Žiliny príde aj jeden mini festival plný cestovania a dobrého jedla. Pozriete sa do Indie, v mysli vystúpite na 10 sopiek v Strednej Ázii aj zároveň nájdete sami seba. Presný program večera nájdete na oficiálnej stránke tu. Vstup stojí 7,00 € v predpredaji a 9,00 € na mieste.

cestou necestou, zdroj = stanica .png FOTO: Stanica Žilina-Záriečie

Štvrtok bude v Mestskom divadle v znamení „zábavy“. Predstavenie A je tu zas je komédia o tom, že aj v dnešnej dobe by mal Hitler šancu na úspech. Bude to smiech cez slzy. Lístok stojí 10,00 €.

Divadlo: O.Y.E.P., 20.01.2023 o 19:00 hod. v Divadelnom štúdiu RosArt, Ružomberok

Divadelné štúdio RosArt vás opäť pozýva na divadelné predstavenie O.Y.E.P., ktoré je o dvoch manželských pároch. Čo sa stane, keď sa štyria ľudia rozhodnú, že budú hovoriť len pravdu? Inscenácia vám odhalí, že manipulácia s faktami, úprava dát pre vyššie účely a zavádzanie, nie je správne v manželstve, no ani v živote. Vstupné je dobrovoľné.

Divadlo: Vedľajšie účinky, 20.01.2023 o 19:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

Tento týždeň uvidíte v Mestskom divadle aj predstavenie Vedľajšie účinky. Hra ukazuje život študentky Connie a mladého cestovateľa Tristana, ktorí sa stretnú ako dobrovoľníci pri testovaní nového druhu antidepresív. Naozaj majú taký veľký vplyv na ľudský mozog a myslenie? To odhalíte v divadle. Lístok stojí 10,00 €.

Koncert: Richard MÜLLER ´22 TOUR, 20.01.2023 o 19:00 hod. v Dome odborov, Žilina

Konečne sa uskutoční aj presunutý koncert, ktorý mal byť ešte začiatkom decembra v roku 2022. Na tour budete môcť počuť Richardove nové pesničky, čerstvo zložené skladby, ale aj staré a známe hity, ktoré si pamätá každý milovník jeho hudobného štýlu. Lístok na koncert stojí 27,00 €.

koncert richard muller, zdroj = dom odborov .jpg FOTO: Dom odborov

Workshop: Ručne stručne - brošňa z dejín umenia, 21.01.2023 o 14:30 hod. v Galérii Ľ. Fullu, Ružomberok

V sobotu budú mať deti staršie ako 10 rokov možnosť zúčastniť sa worskopu. Viete, čo je art brut? Predstavia vám ho práve na tejto tvorivej dielničke. Taktiež sa pozriete na tvorbu francúzskeho maliara, sochára a zberateľa Jeana Dubuffeta, okrem iného aj bojovníka proti inštitucionálnej kultúre. Inšpirovaní jeho spôsobom uvažovania vytvoríte spolu s lektormi textilnú miniatúru. Lístok stojí 4,00 €.

Workshop: Odraz sa obraz!, 21.01.2023 o 15:00 hod. v Novej synagóge, Žilina

Počas víkendu môžete navštíviť aj druhý workshop, ktorý bude maliarsky a prevádzať ním vás bude Katarína Škamlová. Do nového roka si tak môžete namaľovať svoj vlastný obraz, ktorý bude žiariť a odrážať váš vnútorný svet. Počet účastníkov je však limitovaný, preto odporúčame nahlásiť sa vopred. Lístok stojí 23,00 € a v cene lístka je plátno, materiál, a vstupné na výstavu obrazov.

odraz sa obraz, zdroj = nova synagoga.png FOTO: Nová synagóga

Workshop: Vylej to!, 21.01.2023 o 15:00 hod. v Habesh Coffee, Žilina

Ďalší zaujímavý workshop bude prebiehať v Habesh Coffee. Na tomto workshope budete pracovať s pouring technikou (alebo aj liquid art), ktorá spočíta v maľovaní rozlievaním farby po plátne. Práve tu sa dozviete, ako farbu čo najlepšie rozliať, aby ste dosiahli čo najkrajší výsledok a obraz. Lístok stojí 30,00 € a v cene je zahrnutý pohár vínka alebo nealko a malé občerstvenie.

vylej to, zdroj = zmaluj sa.jpg FOTO: zmalujsa.sk

Podujatie: Rodinná sobota, 21.01.2023 o 15:00 hod. v Rosenfeldovom paláci, Žilina

Tradičné rodinné podujatie v paláci sa tento mesiac bude niesť v znamení výstavy. Prebiehajúca výstava s názvom MASTER’S EYE AWARD: VÝBER Z OCENENÝCH / TRIENÁLE PLAGÁTU TRNAVA 2022 bude návštevníkov inšpirovať k tomu, aby vytvorili rôzne plagáty a objavili tak umenie zábavnou formou.

V rámci podujatia Rodinná sobota bude prebiehať aj premietanie rozprávky pre deti Dračia krajina o 10:00 hod. v Rosenfeldovom paláci.

Divadlo: Coco Chanel, 21.01.2023 o 19:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

Poznáte príbeh slávnej Coco Chanel? Mestské divadlo v Žiline nedávno uviedlo nové divadelné predstavenie o neuveriteľnej žene, ktorá sa zapísala do histórie. Autorský projekt sleduje príbeh slávnej Coco Chanel v Paríži v jej piatich farebných odtieňoch a konfrontuje ju s ideálmi a klamstvami doby, si budete môcť pozrieť na vlastné oči aj tento týždeň. Inscenácia je vhodná až od 15 rokov. Vstup stojí 10,00 €.

Koncert: Ine Kafe - Made in Czechoslovakia tour 2023, 21.01.2023 o 20:00 hod. v Smer Klub 77, Žilina

Prvé turné, ktoré budete môcť zažiť v Žiline, bude kapely Ine Kafe. Turné je prispôsobené novému albumu - Made in Szechoslovakia, ktoré výjde až koncom roka 2023. Bude obsahovať rôzne verzie 10-tich československých hitov do roku 1989 (5 slovenských a 5 českých skladieb) v pop punkových melódiách. Turné bude pozostávať z odohratia komplet nového albumu a z doterajšej tvorby. Vstupenka stojí 19,00 €.

ine kafe, zdroj = dom odborov .jpg FOTO: Dom odborov

Koncert: Khoiba + Waterbased, 21.01.2023 o 20:00 hod. v Stanici Žilina-Záriečie

Waterbased, (na foto nižšie), je slovenské duo pozostávajúce z Julls Mihalyiová a Ľubo Krajňák tvoriace v Prahe. Spájajú v sebe nežnosť a intimitu ľudskosti s vnútorným výbuchom pocitov. Spojenie má v sebe organizmus krásy a tŕnia, ktorý ukazuje súboj temnej impulzívnosti. Človeka sprítomňuje a prepája s vlastnými prežitkami. Na druhej strane, Khoiba, je atmosferický projekt dua Emy Brabcovej a Filipa Míška, u nás hrali naposledy v roku 2019. Lístok stojí 8,00 € a zľavnené vstupné je 2,00 €.

waterbased, zdroj = stanica .png FOTO: Stanica Žilina-Záriečie


Súvisiaci článok
Tohtoročná Bobrovská pätnástka sa uskutoční už na budúci týždeň
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť