Piatok 26. 04. 2024 01:40:27 | Meniny má Jaroslava

Podľa železníc môže za nehodu vlakov pri Vrútkach rušňovodič, ktorý mal odtiahnuť pokazený rušeň

Televízia JOJ priniesla včera informáciu, že nehodu vlakov pri Vrútkach, pri ktorej sa v júni tohto roku zranili desiatky ľudí, zavinil rušňovodič, ktorý mal na starosti odtiahnutie pokazeného vlaku. Podľa JOJ to vyplýva z interného vyšetrovania železníc. FOTO: ZSSK

Michal Filek|24. október 2022|08:30:05

K zrážke vlaku s rušňom došlo v piatok 3. júna o 18.35. Po tom, ako sa osobný vlak cestou zo Žiliny do Vrútok pokazil, zostal stáť na trati. Na pomoc mu z Vrútok vyslali rušeň, ten však do vlaku narazil.

„Ten náraz trval niekoľko sekúnd a mňa vyhodilo zo sedačky, hodilo ma to dopredu, moja kamarátka si udrela brucho o stolík pod oknom. Nastalo absolútne ticho,“ opisuje Eva Lacová, ktorá vlakom cestovala z práce domov.

„Zrazu začali ľudia kričať, plakať, stonať od bolesti. Počula som výkriky volania o pomoc, ľudia krvácali, volali „bolí ma brucho“, „bolí ma ruka“, „bolí ma chrbát.“ Boli po zemi, na sedadlách, ležali v uličkách, aj medzi sedadlami, všade boli porozhadzované veci, bol to príšerný pohľad a vlakom sa ozýval vzlyk zranených,“ opisuje Evka beznádej, ktorú cítila v tej chvíli.

V súvislosti s nehodou na železničnej trati pred Vrútkami, začala polícia trestné stíhanie pre všeobecné ohrozenie. To však, podľa krajskej policajnej hovorkyne Gabriely Kremeňovej, ešte ani zďaleka nie je ukončené. Čaká sa vraj na výsledky znaleckého dokazovania.

Po zrážke boli traja ľudia vo vážnom stave, na mieste záchranári ošetrili 74 cestujúcich a do okolitých nemocníc previezli 34 ľudí. Pätnásti boli ťažko zranení. TV JOJ včera prišla s informáciou, že podľa vnútorného vyšetrovania Železníc Slovenskej republiky a Železničnej spoločnosti Slovensko, by mal byť vinníkom strojvodca pomocného rušňa, ktorý mal odtiahnuť pokazený vlak.

"Príčinou vzniku nehody bola nesprávna technológia jazdy a nedodržanie obmedzenia rýchlosti platné pre posun medzi dopravňami a bola prekročená rýchlosť pri posune," povedala pre JOJ Ria Feik Achbergerová.


Súvisiaci článok
V súvislosti so železničnou nehodou na trati, začal vyšetrovateľ trestné stíhanie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť