Streda 08. 05. 2024 06:07:03 | Meniny má Ingrida

100 stavieb Žilinského kraja: Administratívna budova Spojených elektrární severozápadného Slovenska v Žiline (FOTOGALÉRIA)

Parnú elektráreň postavil podľa historikov Petra Štanského a Milana Nováka Žilinský elektrický závod účastinná spoločnosť medzi dnešnou ulicou Republiky a ulicou Milana Rastislava Štefánika na mestskom pozemku. Mesto Žilina malo účasť v tejto spoločnosti a pozemok pre elektráreň vo výmere 2 160 metrov štvorcových previedlo majetkovo do vlastníctva Žilinského elektrického závodu. Foto: Google Maps

Juliana Krčulová|15. október 2022|11:00:49


Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Okresná nemocenská poisťovňa na Bratislavskej v Žiline (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Historici Peter Štanský a Milan Novák sa ďalej pre Turistickú informačnú kanceláriu mesta Žilina o administratívnej budove Spojených elektrární severozápadného Slovenska v Žiline na ulici Republiky číslo 5 vyjadrili takto:

PŠ 4.jpg Foto: Súkromný archív Petra Štanského

PŠ 3.jpg Foto: Súkromný archív Petra Štanského

„V roku 1906 uzavrelo mesto s elektrickým závodom dohodu o práve päťdesiat rokov bezplatne využívať pre rozvod elektriny ulice, cesty, verejné námestia a mosty v chotári Žiliny, ako aj dodávať elektrickú energiu pre verejné osvetlenie a iné, najmä priemyselné účely. Už v tej dobe si mesto vyhradilo, aby nové elektrické rozvody na hlavných uliciach a námestiach boli káblové, teda uložené pod zemou a tiež to, že prípadná porucha na elektrickom osvetlení musí byť opravená do dvadsiatich štyroch hodín, inak elektrický závod zaplatí pokutu do mestskej pokladnice, a to dvadsať korún za každý deň omeškania,“ uviedli historici a ďalej pokračovali:

PŠ 5.jpg Foto: Súkromný archív Petra Štanského

PŠ 6.jpg Foto: Súkromný archív Petra Štanského

„Vtedajšie osvetlenie tvorilo stodeväťdesiat kusov svietidiel s výkonom 58 wattov, tridsať kusov s výkonom 116 wattov a dvanásť kusov desať ampérových oblúkových lámp. Trvalá prevádzka elektrárne na jednosmerný prúd 120 voltov začala 18. februára 1908. Montáž strojov zabezpečila budapeštianska firma Ganz, ktorá si elektráreň v Žiline prenajala a aj ju prevádzkovala. Elektráreň s celkovým výkonom 180 kW poháňali dva parné stroje so spoločným výkonom 268 kW. Ako palivo používali kamenné uhlie z ostravského revíru.“

PŠ 7.jpg Foto: Súkromný archív Petra Štanského

PŠ 8.jpg Foto: Súkromný archív Petra Štanského

V roku 1918 podľa historikov Štanského a Nováka prevzalo elektráreň mesto Žilina: „V júli 1926 celý elektrárenský závod aj so zariadením a so všetkými právami a povinnosťami prevzala spoločnosť Spojené elektrárne severozápadného Slovenska. Mesto si však vyhradilo právo účasti pri stanovovaní jednotlivých cien za elektrinu. Koncom roku 1926 zastavili výrobu v parnej elektrárni, lebo výroba jednosmerného prúdu už nebola pre nového majiteľa výhodná. Pred elektrárňou stál takmer tridsať metrov vysoký komín, ktorý bol zbúraný okolo roku 1932,“ uviedli pre TIK mesta Žilina historici Peter Štanský a Milan Novák.

PŠ 9.jpg Foto: Súkromný archív Petra Štanského

PŠ 10.jpg Foto: Súkromný archív Petra Štanského

„V roku 1941 až 1943 sa uskutočnila výstavba hlavnej administratívnej budovy na dnešnej ulici Republiky, ktorú projektovali architekti František Bednárik a akad. Architekt Ferdinand Čapka. Veľkorysá funkcionalistická budova patrí dodnes k najpozoruhodnejším budovám mesta. Budova má tvar písmena „V“. Nárožná časť je sklobetónová, mierne zaoblená. Na prvom podlaží je travertín, v tom čase veľmi používaný. Pôvodne sa tu nachádzali obchodné reprezentatívne miestnosti. Budova pripomína expresionistické stavby vtedajšieho významného nemeckého architekta Ericha Mendelsona. K administratívnej budove pribudla v rokoch 1963 až 1965 prístavba. Celý komplex je od roku 2011 opustený a sídlo spoločnosti je prenesené na ulicu Pri Rajčianke. Pôvodná parná elektráreň – neskoršie ciachovňa a administratívna budova z rokov 1941 až 1943 tvoria národnú kultúrnu pamiatku zapísanú pod číslom 11788/1 a 2, ktorá je zapísaná aj do Zoznamu evidovaných pamätihodností mesta Žilina pod číslom 4 a 5,“ uzavreli historici Peter Štanský a Milan Novák pre Turistickú informačnú kanceláriu mesta Žilina.

Jozef Feiler.jpg Foto: Súkromný archív Jozefa Feilera

Jozef Feiler 2.jpg Foto: Súkromný archív Jozefa Feilera


Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Budova žilinskej továrne na zápalky na Jánošíkovej v Žiline (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť