Utorok 26. 03. 2024 19:36:09 | Meniny má Emanuel

Osvetlenie Oravského hradu vypli, šetria elektrinou

Osvetlenie Oravského hradu z dôvodu šetrenia elektrickej energie vypli. Zapnúť ho plánujú iba pri výnimočných udalostiach, napríklad počas vianočných sviatkov, a to iba v určitú hodinu. Pre TASR to vo štvrtok potvrdila riaditeľka Oravského múzea Pavla Országha Hviezdoslava Mária Jagnešáková. FOTO: Facebook / Oravský hrad / Orava Castle

TASR|29. september 2022|18:51:52


Súvisiaci článok
Kaštieľ v Oščadnici prešiel obnovou za viac ako milión eur (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

„Energetická kríza zasiahne všetky naše expozície, ale prevažne tie, ktoré sú na energetiku najnáročnejšie, a to Oravský hrad a Oravskú lesnú železnicu," priblížila riaditeľka.

Ako dodala, vo všetkých expozíciách múzea, hlavne na Oravskom hrade, svietia už dávnejšie svietidlami, v ktorých sa používajú šetriace LED žiarovky.

Oravský hrad, ktorý postavili na skale nad riekou Orava v Oravskom Podzámku ako "orlie hniezdo", je jednou z turistických atrakcií severného Slovenska. Hrad začali budovať na mieste starého dreveného hrádku po tatárskom vpáde v roku 1241. Tvorí ho rad budov sledujúcich tvar hradného vrchu a brala. V roku 1556 sa dostal do rúk Turzovcom, ktorí uskutočnili jeho najrozsiahlejšiu prestavbu. Dnešnú podobu dostal Oravský hrad v roku 1611.


Súvisiaci článok
Návštevnosť Oravského hradu stúpla, chodia najmä Slováci a Poliaci
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť