Utorok 16. 04. 2024 04:40:10 | Meniny má Dana, Danica

Tip na výlet: Za posledným zemepánom gbelianskeho panstva

Náš región ponúka mnoho zaujímavých lokalít na krátke i dlhé prechádzky. Dnes vás vezmeme k hrobu grófa Majlátha, ktorý je ukrytý na okraji lesíka nad obcou Gbeľany. Poďte s nami objaviť toto výnimočné miesto. FOTO: Redakcia SP21

Michal Filek|22. september 2022|11:40:02


Súvisiaci článok
TIP NA VÝLET: Za svätým Hubertom v Dolnej Tižine
Čítajte viac >

Miesto večného odpočinku grófa Ferdinanda Majlátha je situované na okraji lesíka Dielec v katastri obce Gbeľany, kde mladý pán býval so svojou rodinou. Ak sa pýtate, prečo uvádzame „mladý“, gróf zomrel ako 38-ročný, ale k tomu sa dostaneme neskôr.

K hrobu vedie niekoľko chodníkov. My sme si vybrali pravdepodobne ten najkratší, pričom výstup hore nám trval približne 20 minút (výlet sme absolvovali s dvojročným dieťaťom).

Ku grófovi sa poľahky dostanete z centra obce, ale aj z Ulice Do hrbov, ktorá sa nachádza na konci obce, pri školiacom stredisku automobilového závodu Kia.

Všetky cesty vedú ku grófovi

Auto sme zaparkovali na Ulici Do hrbov, ktorá sa nachádza na konci Gbelian (smerom na Nededzu) vedľa školiaceho strediska automobilky KIA. Vydávame sa cestou nahor. Prechádzame cez Južné terasy, novovybudovanú miestnu štvrť. Svoj pohľad upriamuje vpred, na priľahlé kopce.

Nádherné lúčnaté plochy už teraz sľubujú panoramatické výhľady do celého okolia. Bonusom je aj krásne slnečné počasie. Prechádzame okolo rampy, ktorá zabraňuje vstupu motorových vozidiel do okolitej prírody a pokračujeme vychodenou lúčnou cestou.

Prechádzame cez Južné terasy, následne okolo rampy, kde nás chodník vyvedie na lúku. Pokračujeme smerom do kopcov.

Z tohto miesta vedú k hrobke dva chodníky. Ak sa túžite máličko zničiť, môžete sa vydať strmo nahor po lúke až k okraju lesa. Napravo od rúbaniska, ktoré nemôžete prehliadnuť, nájdete náš cieľ. My sa vydávame po menej strmšom chodníku, ktorý vedie taktiež po lúke a tiež končí na okraji lesa.

Cestou naľavo vstupujeme do miestneho lesíka, ktorý nesie názov Dielec. Lesnou cestou sa za niekoľko minút dostávame k miestu, kde od roku 1929 odpočíva posledný miestny zemepán.

Môžete sa buď vydať chodníkom strmo nahor, alebo menej strmšou cestou, ktorá sa stáča doprava. My sme si vybrali ľahší variant.
Chodník končí pri okraji lesa. Tu sa treba vydať cestou, ktorá vedie doľava.

Rodinný hrob

Ku grófovi chodíme pomerne často, preto nás prekvapila skutočnosť, že pozemok, kde sa hrob nachádza, je oplotený a uzavretý bránou na haspru. Ako sa neskôr dozvedáme od miestnych obyvateľov, oplotili ho z dôvodu, aby hrob neničila lesná zver. Našťastie bránka nie je zabezpečená zámkom, a tak je hrob dostupný každému návštevníkovi. Nešli sme tu teda nadarmo.

Prekvapilo nás, že pozemok je od istého času obohnaný plotom. Bránka však nie je uzamknutá, stačí odsunúť haspru a vydať sa po kamennom schodisku nahor.

Po kamenných schodoch, ktoré už pamätajú roky, stúpame smerom nahor k miestu, ktoré má už takmer sto rokov. Pozeráme pred seba a pomaly sa pred nami odkrýva pohľad na tri biele kríže, ktoré sú umiestnené na spevnenej plošine. Pýtate sa, prečo až tri kríže? Nie je tajomstvom, že vedľa grófa odpočívajú aj jeho jediné dve dcéry.

Stúpame po schodoch a pred nami sa odkrýva pohľad na miesto posledného odpočinku grófa Majlátha.

Hoci zomrel, keď boli ešte malé a ich mama sa neskôr vydala za iného muža, posledným prianím oboch dcér bolo, aby ich po smrti umiestnili práve vedľa otca. Stredný, najvyšší kríž označuje miesto večného odpočinku grófa Majlátha, po oboch stranách sa nachádzajú ďalšie dva hroby. Napravo leží Ferdinanda (rok narodenia 1927) a naľavo Karolína (rok narodenia 1928), ktorá zomrela v roku v roku 2011.

Vedľa grófa ležia aj jeho jediné dve dcéry, Ferdinanda a Karolína.

Rýchly odchod

A aký je životný príbeh posledného gbelianskeho grófa? Ako sa dozvedáme z miestnej kroniky, Ferdinand Majláth bol jedným zo siedmich detí grófa Juraja Majlátha, majiteľa gbelianskeho panstva. Ako 35-ročný sa oženil s mladučkou Hubertou Széchenyiovou, ktorá taktiež mala vznešený pôvod. Hneď po sobáši sa pustil do obnovy celého panstva, vrátane kaštieľa, kde dal opraviť niekoľko budov. „Vo Viedni sa podrobil operácii slepého čreva. Keď sa chystal do Gbelian, 22. februára 1929 náhle zomrel vo veku 38 rokov. Zostali po ňom dve dcéry,“ uvádza sa v kronike obce Gbeľany.

Ferdinand bol vraj zanieteným poľovníkom a obľuboval okolité lesy. Preto aj jeho zbožným prianím bolo, aby ho po smrti pochovali práve tam. „Posledný zemepán gbelianskeho panstva je pochovaný v idylickom prostredí lesíka Dielec, kde rodina plánovala vybudovať rodinné mauzóleum. Mladá, asi 22-ročná vdova sa neskoršie vydala za grófa Révaya zo Štiavnika. Rodina sa začiatkom druhej svetovej vojny presťahovala do Bratislavy,“ píše sa v obecnej kronike.

Gróf Ferdinand Majláth sa zaslúžil o zveľadenie gbelianskeho panstva. Žiaľ, zomrel veľmi mladý, ako 38-ročný, Zostali po ňom dve malé dcéry. Snímky: FB Chateau Gbeľany

Tajná chodba?

Výlet za posledným gbelianskym zemepánom v nás opäť zanechal hlboký dojem. Toto miesto je naozaj výnimočné, človek tu nachádza pokoj na duši a pocitu zimomriavok sa ani po toľkých návštevách nevieme zbaviť.

Ako deti, keď sme chodili na prázdniny ku starým rodičom, sme za grófom vybehli aj niekoľkokrát do týždňa. Dodnes si pamätáme historky o tom, že z kaštieľa až sem vedie tajná chodba, aby nešťastná vdova mohla v pokoji trúchliť za svojím milovaným manželom... S veľkou pravdepodobnosťou nie je na tom ani za mak pravdy, ale predstavivosti sa medze nekladú, či?

A na záver, určite odporúčame zísť z lesa na lúku a pokochať sa hlbokými výhľadmi do celého okolia. Schválne, nájdete na horizonte hrad Lietava?

Náš výlet sme ukončili nádhernými výhľadmi do celého okolia. Keď zaostríte zrak, v diaľke zbadáte aj siluetu hradu Lietava.

Súvisiaci článok
TIP NA VÝLET: Cintorín, ktorý takmer pochovala lavína
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť